Vijf nobele onbekenden verrassen peloton in Yorkshire, Julien Vermote is onder de indruk: “Chapeau”

De 23-jarige Brit Harry Tanfield heeft de eerste etappe in de Ronde van Yorkshire (GBr/2.1) gewonnen. Hij was na 182 kilometer van Beverley naar Doncaster de snelste van de overgebleven kopgroep, die het peloton wist te verrassen. Julien Vermote reed bij Dimension Data in dienst van de heroptredende Mark Cavendish maar kon aan de finish niets anders dan zijn bewondering uitspreken over de prestatie van de vijf nobele onbekenden.

Tijdens de 182 kilometer lange rit tussen Beverley en Doncaster lag slechts één gecategoriseerde beklimming te wachten, en daarmee was de openingsetappe de meest vlakke van de vier in Yorkshire. Eentje waarin de vluchters op papier zo goed als geen kans maakten, en dus waren het weinig bekende, vooral lokale helden die voor de lange vlucht kozen: de Fransman Axel Journiaux en de Amerikaan Emerson Oronte kregen het gezelschap van de Britten Alistair Slater, Tom Baylis, Harry Tanfield en Michael Cuming, die de bergtrui veroverde op die ene helling.

In het peloton controleerden de ploegen van sprinters als de heroptredende Mark Cavendish (Dimension Data), Bryan Coquard (Vital Concept), Phil Bauhaus (Sunweb) en Kristoffer Halvorsen (Sky). Toch slaagden die er niet in de vluchters onder controle te houden: met minder dan dertien kilometer te gaan hadden die nog steeds een voorsprong van anderhalve minuut. De WorldTour-ploegen in het peloton moesten alle zeilen bijzetten om de onbekende renners voorin bij te halen, maar slaagden daar tot ieders verrassing niet in.

Vanuit het zadel sprintte Tanfield voorbij zijn vluchtgezellen richting ritwinst. Slater werd tweede voor Cuming, Oronte en Baylis. Journiaux had in de finale moeten afhaken. Max Walscheid won de sprint voor de zesde plek. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet finishte in het peloton als 29e. Tanfield, die woont in de regio Yorkshire en op lager niveau bekend staat als tijdritspecialist, is uiteraard ook de eerste leider in Yorkshire. Hij heeft in het klassement drie seconden voorsprong op Slater en tien op Cuming.

De Ronde van Yorkshire, vorig jaar gewonnen door Serge Pauwels, telt dit jaar vier in plaats van drie etappes. De etappe van vrijdag tussen Barnsley en Ilkley telt 149 kilometer en finisht na een stekelige finale bovenop een stevige helling.

Julien Vermote: “Een gemiste kans, maar het is de Tour niet hé”

Julien Vermote slaagde er met Team Dimension Data vandaag dus niet in om de vroege vluchters tijdig bij de lurven te vatten en Mark Cavendish aan zijn eerste zege na zijn comeback te helpen.

“Ikzelf heb pas helemaal op het einde een beetje werk opgeknapt want ik was de man die net voor Mark Renshaw, de leadout van Cavendish, zat”, vertelde hij aan de finish aan onze man ter plekke. “Maar onze ploeg heeft wel een hele dag op kop van het peloton gereden.”

“De kopgroep pakte vijf minuten en daar ging niet meteen iets vanaf. Hoewel wij in het peloton toch een deftig tempo reden. Dan voelde je wel dat het een goede kopgroep was met een prima onderlinge verstandhouding. Toen de finale eraan kwam zetten ook Team Sky, Sunweb en Direct Energie mannetjes mee in om de vluchters terug te halen. Op de duur waren ze met vijftien man aan het rijden in het peloton. En niet de minsten hé: Stannard, Van Baarle, Pauwels,… Toen we tot op één minuut kwamen dacht ik dat we ze toch nog gingen pakken. Dat is niet gelukt. Chapeau, het moeten sterke mannen zijn geweest vooraan.”

“Voor ons en Cavendish is dit een gemiste kans, maar het is de Tour niet hé. Voor Cavendish is het vooral belangrijk om hier opnieuw wedstrijdritme op te doen. En overmorgen komt er allicht een nieuwe kans.”

Uitslag:

1. Harry Tanfield

2. Alistair Slater

3. Mike Cuming

4. Emerson Oronte

5. Tom Baylis

6. Max Walscheid + 5”

7. Bryan Coquard

8. Emils Liepinš

9. Colin Joyce

10. Riccardo Minali