Wat gebeurt er als Froome de Giro wint maar alsnog wordt gestraft? UCI roept Giro-baas tot de orde
Foto: Photo News

Zelfs al wordt Chris Froome gesanctioneerd voor zijn afwijkende dopingtest in de Vuelta, dan nog zal hij bij een eventuele eindzege in de Giro niet van de erelijst verwijderd worden. Dat heeft Giro-directeur Mauro Vegni donderdag verklaard.

“We zullen pas in Rome (bij de aankomst van de Giro op 27 mei) weten of hij de eindwinnaar is”, zei Vegni over de Britse topfavoriet, daags voor het startschot in Jeruzalem. Vegni heeft naar eigen zeggen overlegd met UCI-voorzitter David Lappartient over de zaak. “In ieder geval heeft Lappartient duidelijk verklaard dat als Froome de Giro wint, hij zijn eindzege zal behouden.”

Vegni heeft Lappartient gezegd dat een eventuele sanctie moet ingaan vanaf het moment van de beslissing en niet vanaf de afwijkende dopingtest in de Vuelta. “Lappartient toonde dat hij open stond voor onze redenering. Hij heeft me min of meer laten weten dat het geen probleem zou zijn voor de Giro.”

UCI reageert meteen

Maar dat blijkt niet uit een tweet die de UCI later op de dag de wereld instuurde. “De UCI-voorzitter kan niet beslissen wanneer een potentiële schorsing zou moeten beginnen wegens schending van het antidopingreglement en of de resultaten die daarvoor zijn behaald worden geschrapt of behouden blijven”, zo klinkt het.

 

De Ronde van Italië wil het scenario van 2011 vermijden, toen eindwinnaar Alberto Contador van de erelijst verdween na een uitspraak in de clenbuterolzaak die van voor de Giro dateerde.

JA OF NEE. Mag Chris Froome starten in de Ronde van Italië?

Froome, die in de Giro een derde eindzege op rij in een grote ronde beoogt, testte vorig jaar op 7 september in de Vuelta positief op salbutamol, een middel tegen astma. In zijn urine werd twee keer de toegelaten hoeveelheid aangetroffen. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg Team Sky de renner niet op non-actief te zetten. Het onderzoek is nog steeds lopende en intussen neemt Froome gewoon deel aan wedstrijden.

LEES OOK: Achter de schermen in de Giro: ook bij ploegenpresentatie veel aandacht voor Chris Froome