CD&V over lek Doel 1: ‘Eerste en laatste keer’
Minister Jambon en Kamervoorzitter Siegfried Bracke Foto: Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) geeft in de Kamer toe dat de communicatie na het lek in het nucleaire gedeelte van kernreactor Doel 1 fout is gelopen. ‘Maar er is nooit een risico geweest dat het water in het leefmilieu terecht zou komen.’ Coalitiepartner CD&V is kritisch.

Volgens Jambon moeten we niet ongerust zijn over onze nucleaire veiligheid. ‘Er is nooit een gevaar geweest’, antwoordde hij op parlementaire vragen van Peter Vanvelthoven (SP.A) en Leen Dierick (CD&V). De twee waren kritisch voor de communicatie van de minister en van uitbater Electrabel, nadat er voor het eerst een lek in het nucleaire gedeelte is geweest.

De voormalige directeur van het controleagentschap Fanc spreekt over een ‘ernstig lek’, maar Jambon herhaalde dat het incident ingeschaald werd op niveau 0, een ‘onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid’. ‘De gewezen topman is het oneens met de huidige leiding. Dat leidt tot verwarring en onduidelijkheid’, zegt Vanvelthoven. ‘Electrabel heeft vele dagen de ware toedracht toegedekt, het kan niet dat er informatie wordt achtergehouden.’

‘Betere controle’

Ook CD&V heeft vragen bij de communicatie van het Fanc en de uitbater van de kerncentrale. ‘Dit is de eerste en de laatste keer’, zegt Dierick. ‘We moeten daar een betere controle over hebben.’ Ze vraagt de minister of er een kans is dat er nog andere lekken komen en of er een grondige controle gebeurd is toen beslist werd om Doel 1 te verlengen.

Jambon benadrukte dat men donderdag het lek heeft gevonden in een lasnaad in het veiligheidscircuit, en niet in het primaire circuit. ‘Men heeft daarom besloten om het onderhoud dat voorzien was, te vervroegen en op zoek te gaan naar het lek en het te dichten. Daar hebben we nu de tijd voor.’

‘Geen zorgen over Belgische kerncentrales’

Vanochtend kwam het gespreksonderwerp ook ter sprake in het Europees Parlement, waar premier Charles Michel (MR) een toespraak hield over de toekomst van Europa. Verschillende Belgische Europarlementariërs bevroegen de premier na diens speech.

‘Als ik in het Europees Parlement met mijn collega’s over België spreek, komt het thema nucleaire veiligheid heel snel op tafel’, zei Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘Mijn Franse, Duitse en Nederlandse collega’s liggen meer wakker van nucleaire veiligheid dan de Belgische regering.’ Ook Philippe Lamberts (Ecolo) bestookte Michel: ‘Onze buurlanden zijn bezorgd omdat wij stokoude kerncentrales openhouden’.

Premier Michel antwoordde dat ze zich ‘geen zorgen moeten maken over de Belgische kerncentrales’. ‘We zijn permanent in contact met onze buurlanden en houden een internationaal toezicht.’