Alle EU-landen duiken onder begrotingstekort van 3 procent
Pierre Moscovici. Foto: EPA-EFE

Geen enkele Europese lidstaat zal volgens de Europese Commissie op het einde van dit jaar nog een begrotingstekort hebben dat boven de drie procent uitkomt. Een primeur sinds de oprichting van de Economische en Monetaire Unie in 1999, klinkt het.

Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici mocht de lentevooruitzichten aankondigen. ‘Europa kan opnieuw genieten van een robuuste groei, die heeft geholpen om de werkloosheid terug te dringen naar het laagste peil in tien jaar tijd. Investeringen gaan de hoogte in, begrotingen verbeteren en het tekort in de eurozone zakt naar 0,7 procent van het bbp dit jaar.’

Toch mag de EU nu niet op haar lauweren rusten, waarschuwde de eurocommissaris. De eurozonegroei piekte vorig jaar dan wel op 2,4 procent, in 2018 kalft ze opnieuw een beetje af naar 2,3 procent en in 2019 zakt ze naar 2,0 procent. Omdat de werkloosheidscijfers terug zijn gevallen tot 9,1 procent in de eurozone, en in de komende jaren verder dalen, kampen heel wat arbeidsmarkten bovendien met krapte. Dat geldt onder meer voor ons land. Tot slot gaat ook de inflatie weer lichtjes omhoog, onder meer door de hogere olieprijzen.

Protectionisme

De Europese Commissie waarschuwt ook voor groeiend protectionisme, met name in de Verenigde Staten. ‘De grootste dreiging voor de rooskleurige voorspellingen is het protectionisme’, zei Moscovici, die eraan toevoegde dat de eurozone wel eens erg hard getroffen zou kunnen worden net omdat ze zo open is. ‘Dit mag niet het nieuwe normaal worden: dat zou alleen die inwoners treffen die onze bescherming het meeste nodig hebben’, benadrukte de Fransman.

Vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis drukte de lidstaten op het hart om van de goede tijden te profiteren om hun economieën veerkrachtiger te maken. ‘Dat betekent fiscale buffers inbouwen, de economieën hervormen om productiviteit en investeringen aan te moedigen, en ons groeimodel meer inclusief maken.’ Ook de grondslagen van de Europese en Monetaire Unie moeten steviger, zei Dombrovskis.

Europa werkt momenteel aan een hervorming van het EMU, onder meer met de voltooiing van de bankenunie. Tijdens de Europese top in juni moet daarover meer duidelijkheid komen.