Europarlementslid Nigel Farage noemde België in het Europees Parlement geen echt land. Premier Charles Michel en fractievoorzitter Guy Verhofstadt reageerden laconiek.

Na de speech van Charles Michel over de toekomst van Europa volgde een debat in het Europees Parlement.

‘België is geen land, het is een artificiële constructie’, zei het Britse Europarlementslid Nigel Farage aan Charles Michel. ‘De waarheid is dat er twee delen zijn in België, ze spreken verschillende talen, ze vinden elkaar echt niet leuk, er is geen nationale televisie, geen nationale krant, België is geen land.’

Charles Michel bedankte Farage - lid van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie - voor zijn advies met een kwinkslag. ‘Groot-Brittannië heeft zijn advies gevolgd en zie hoe goed dat is uitgedraaid’, zei de premier. De Brit was een groot pleitbezorger van de Brexit.

Rode Duivels

Ook Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, kon zich niet inhouden. ‘Hij zal zien hoe echt België is wanneer we tegen Engeland spelen op het WK!’, zei hij op Twitter. Op 28 juni spelen de Rode Duivels tegen Engeland in de groepsfase van het WK in Rusland.

Verhofstadt voegde daaraan toe dat Farage misschien ‘nog altijd Duits burgerschap zoekt en voor de “die Mannschaft” zal supporteren’.

In 2016 werd Farage gezien in de Duitse ambassade in Londen. Op de vraag wat hij daar deed, antwoordde hij aan Buzzfeed: ‘Dat zijn uw zaken niet.’