Nieuw: kookboek voor éénhandigen
Foto: Getty Images/iStockphoto

De dienst Neurologie van het UZ Gent en de CM-Thuiszorgwinkel lanceren een kookboek voor éénhandigen. Het is geschreven voor wie door een beroerte of andere medische aandoening nog maar één hand kan gebruiken.

Verpleegkundige Valery Termont en ergotherapeut Anneleen Leyman van de dienst Neurologie in het UZ Gent kwamen op het idee voor het opmerkelijke boek, waarna ze een crowdfunding hebben opgezet.

‘De gevolgen van een beroerte kunnen zeer ernstig zijn. Vaak kunnen mensen nadien één hand niet meer of minder goed gebruiken’, klinkt het. Maar vaak willen die mensen toch zo zelfstandig mogelijk blijven. ‘Koken is daarbij heel belangrijk.’

Topchef Broes Tavernier van restaurant ‘t Vijfde Seizoen in Aalter creëerde de recepten die ‘stuk voor stuk lekker, gezond en eenvoudig te bereiden’ zijn.

Dunschiller

Het kookboek Lekker eigenhandig vermeldt naast de recepten ook een overzicht van praktische hulpmiddelen die ondersteuning bieden, zoals een antislipmatje, een dunschiller met klem, een eenhandig afgietsysteem en een ergonomisch keukenmes.

Het kwam tot stand met in het achterhoofd mensen die getroffen werden door een beroerte. Maar ook mensen met een beperking door andere oorzaken kunnen met de recepten aan de slag in de keuken.

De opbrengst van het boek gaat naar een patiëntenvereniging voor mensen die een beroerte doormaakten. Het is te koop in de CM-Thuiszorgwinkel en op de dienst Neurologie van het UZ Gent.