Internationale Star Wars-dag: ‘May the fourth’ be with you
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Feestdag voor de fans van Star Wars, want op 4 mei wordt de scifi-klassieker voluit gevierd. Vandaag staat volledig in het teken van Star Wars via cosplay, souvenirs en natuurlijk de films zelf.

De datum 4 mei is niet toevallig gekozen. In het Engels wordt dat namelijk 'May the fourth', een duidelijke knipoog naar de bekendste oneliner uit de filmreeks: may the force be with you.

De feestdag kwam er vooral op initiatief van de fans. In 2011 vond de eerste georganiseerde viering plaats in een bioscoop in Toronto, Canada. Sinds 2013 heeft Disney, de eigenaar van de franchise, op die dag officiële Star Wars-events georganiseerd in Disneyland en Disney World. Fans over heel de wereld trekken dan kostuums aan van hun favoriete personage, herbekijken de films of lezen de strips nog een keer. 

Revenge of the Fifth

4 mei is niet de enige hoogdag voor Star Wars-fans. Vijf mei staat bekend als 'Revenge of the Fifth', een verwijzing naar de film Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Die dag draait om de Sith Lords en andere schurken uit de films. Anderen vieren hen dan weer op 6 mei, omdat ze vinden dat 'six' beter bij 'sith' past.

Er zijn ondertussen al tien Star Wars films gemaakt, de eerste dateert uit 1977. In mei 2019 wordt de elfde film verwacht.