‘Drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea naar hotel overgebracht’
Kim Dong-chul in 2016. Foto: AP

Drie Amerikanen die in Noord-Korea vastzitten, zouden van een werkkamp zijn overgebracht naar een hotel nabij de hoofdstad Pyongyang. De Amerikaanse president Donald Trump belooft nieuws.

Mogelijk worden de drie Amerikanen vrijgelaten in de aanloop van de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Een Zuid-Koreaanse activist Choi Soung-yong zegt dat Kim Hak-song, Tony Kim en Kim Dong-chul begin april zijn gerelokaliseerd op bevel van de autoriteiten. ‘De VS en Noord-Korea lijken een datum voor hun vrijlating hebben vastgelegd’, zegt hij. De drie zouden in een hotel medische verzorging en eten krijgen.

Trump doet op Twitter uitschijnen dat er beweging in de zaak zit. ‘De vorige regering heeft geprobeerd hen uit een Noord-Koreaans werkkamp vrij te krijgen, maar zonder resultaat. Stay tuned!’

 

Twee van de gevangenen zijn in 2017 opgesloten, nadat Trump president is geworden.

Wie zijn ze?

Kim Hak-song werkte op de universiteit van Pyongyang en is op 6 mei 2017 opgepakt voor ‘vijandige daden’. Twee weken daarvoor werd Kim Sang-duk - ook gekend als Tony Kim - opgepakt voor spionage. Hij was betrokken bij humanitair werk. Ook Kim Dong-chul werd - in 2015 - voor spionage opgepakt. In 2016 werd de predikant veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid. Hij legde wellicht onder dwang op televisie bekentenissen af.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ze de berichten niet kan bevestigen, maar dat het ministerie hard werkt om Amerikanen vrij te krijgen. Ook de families van de Amerikanen hebben geen aanwijzingen dat ze binnenkort worden vrijgelaten, maar ze hebben goede hoop nu de VS en Noord-Korea toenadering zoeken.