Musks arrogantie kost 2 miljard
Tesla-ceo Elon Musk. Foto: REUTERS

Analisten afsnauwen heeft een prijs. 2 miljard dollar, meer bepaald. Zoveel waarde verloor autobouwer Tesla nadat ceo Elon Musk had geweigerd om in te gaan op kritische vragen tijdens de bespreking van de slechtste kwartaalresultaten ooit.

‘Sorry. Volgende vraag. Vervelende, saaie vragen zijn niet cool. Volgende.’ Het zijn niet bepaald woorden die je verwacht van de ceo van een miljardenbedrijf. Zeker niet als ze komen van analisten die kritische vragen stellen over de winstgevendheid van je bedrijf dat net het grootste kwartaalverlies uit de bedrijfsgeschiedenis heeft bekendgemaakt. Elon Musk dacht ermee weg te komen. Toen tijdens een telefonische persconferentie geïnformeerd werd naar de noodzaak van extra kapitaal, vond Musk het niet nodig om daarop te antwoorden.

5 procent weg

Het kwam hem duur te staan. Zijn botte optreden tijdens het telefoongesprek deed heel wat beleggers besluiten op de verkoopknop te drukken. Het aandeel verloor 5 procent van zijn waarde, zo’n 2 miljard dollar. Musk heeft geen goede beurt gemaakt met zijn koppigheid.

De even charismatische als obstinate ondernemer vindt dat hij niet eindeloos hoeft uit te leggen wat zijn visie op het bedrijf is. Als de productieproblemen rond het nieuwe ‘Model 3’ eenmaal opgelost zijn, zal Tesla’s omzet spectaculair toenemen, en zal een extra kapitaalinjectie niet nodig zijn. Maar dat verhaal verliest aan geloofwaardigheid, omdat Tesla er maar niet in slaagt eerder gemaakte beloftes over de productiecapaciteit in te lossen.

'Ik word er niet goed van'

Volgens Musk zullen er binnen de twee maanden vijfduizend exemplaren per week van het ‘Model 3’ van de band rollen. Maar analisten wilden graag weten hoeveel van de aanvankelijke kopers na het lange uitstel nog altijd geïnteresseerd zijn in de wagen. Daarom vroeg een analist van RBC Capital Markets hoeveel van de kopers op de wachtlijst al opties hadden uitgekozen voor hun wagen. Dat is een indicatie van de belangstelling om de auto daadwerkelijk te kopen. Opnieuw weigerde Musk te antwoorden. Na een lange pauze zei hij: ‘Sorry, deze vragen zijn zo ongeïnspireerd. Ik word er niet goed van’.