Zeven partijen dingen naar stem Maldegemse kiezer

De Maldegemnaar zal op zondag 14 oktober op maar liefst zeven lijsten kunnen stemmen. Ook Vlaams Belang komt immers op, net als de nieuwe partij MAF van Arseen Bauwens.

Keuze te over. Dat zal de Maldegemnaar hebben op 14 oktober in het stemhokje. CD&V, De Merlaan, Open VLD, N-VA en Groen komen op en Vlaams Belang voegt zich nu toe aan het lijstje. “Vorig keer kwamen we op met dertien mensen en het zal dit keer waarschijnlijk ook zoiets zijn. Ik ben alvast de lijsttrekker”, zegt Timothy De Groote, voorzitter van Vlaams Belang Maldegem. “Bij de vorige verkiezingen hadden we zeventien stemmen te kort voor een zetel en doordat de situatie nu anders is met de CD&V, die in tweeën gebroken is, moet minstens één zetel nu wel tot de mogelijkheden behoren. Ik heb de voorbije jaren de gemeenteraad ook van dicht gevolgd en één iemand uit de oppositie kan soms meer betekenen dan zes samen. Zeven partijen is inderdaad misschien een beetje veel, maar dat is nu pure democratie.”

MAF

Onafhankelijk gemeenteraadslid Arseen Bauwens werkt ondertussen aan een lijst die de naam MAF kreeg. In 2012 behaalde hij 448 stemmen op de N-VA-lijst. Eind 2015 stapte hij uit de partij. “MAF staat voor Maldegemse en Adegemse Figuren”, legt Bauwens uit. “De mensen die op MAF zullen staan, zullen iets specialer zijn dan op een gewone lijst. Het is ook de bedoeling om met een volledige lijst naar de kiezer te trekken.”

Niet alle zeven partijen zullen volledige lijsten met 27 namen indienen, maar het totale aantal kandidaten zal op 14 oktober in Maldegem toch boven de 150 komen. “Dat is veel. Ze zullen zetels moeten bijzetten”, grapt Bauwens. “Het wordt alleszins spannend, zeker als ik zie hoe de CD&V en Groen op de gemeenteraad zitten te snakken en te bijten naar elkaar.”