April was ‘zeer abnormaal warm’
Foto: put

De maand april was een zeer abnormaal warme maand. Dat zegt het KMI in het klimatologische overzicht van de maand.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg afgelopen maand 13 graden Celsius, waar dat normaal 9,8° is. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam uit op 17,7 graden (normaal 14,2) en de gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg 8 graden Celsius (normaal 5,3).

‘De eerste twee waarden waren zeer abnormaal hoog en de laatste zelfs uitzonderlijk hoog’, zegt het KMI. Dat registreerde deze maand vier zomerdagen: ‘een zeer abnormaal hoog aantal’. De hoogste temperatuur werd gemeten op 19 april, goed voor een eerste tropische dag in het noordoosten van ons land. In Bilzen klom het kwik tot 31,2 graden Celsius net geen landelijk record.

Neerslag

De neerslaghoeveelheid afgelopen april was uiteindelijk normaal, wat te danken is aan de zware regenval op het einde van de maand. In Ukkel viel 66,3 millimeter neerslag, waar dat normaal 51,3 millimeter is, op 13 dagen (normaal 15 dagen). De grootste hoeveelheid (31,4 millimeter) viel op de 29ste.

Ook het aantal onweersdagen kwam met elf op normaal uit. Hetzelfde geldt voor de zonneschijnduur. De zon scheen in april 171 uur en 33 minuten. Ook de gemiddelde windsnelheid kwam uit op normaal.