Armeense oppositieleider roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid
Nikol Pashinyan roept op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ Foto: REUTERS

Het Armeense parlement heeft de kandidatuur verworpen van oppositieleider Nikol Pashinyan voor de post van premier. Die had nochtans gedreigd met een ‘politieke tsunami’ indien hij niet verkozen zou worden, en hij roept zijn aanhangers dan ook op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.

Het Armeense parlement moest dinsdag een opvolger kiezen voor de ontslagnemende premier Serge Sarkissian. Gebeurde dat niet, dan komen er mogelijk nieuwe verkiezingen. Pashinyan was de enige kandidaat, maar van de 100 parlementsleden die hebben gestemd, spraken 55 zich uit tegen Pashinyan. 45 spraken zich uit voor de oppositieleider.

Armeense oppositieleider roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid
Tienduizenden Armeniërs kwamen dinsdagavond op straat in hoofdstad Jerevan. Foto: REUTERS

Pashinyan voelde de bui blijkbaar al hangen. Hij had zijn aanhangers al gevraagd om op straat te komen om hun steun voor hem uit te spreken. Tienduizenden mensen gaven in de Armeense hoofdstad Jerevan gehoor aan die oproep.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Na zijn nederlaag in het parlement heeft de oppositieleider zijn achterban opgeroepen tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Hij kondigde voor woensdagochtend 8.15 uur plaatselijke tijd (6.15 uur Belgische tijd) een ‘volledige blokkade’ af van de wegen, treinstations en luchthavens in het land.

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pashinyan leidde op 23 april tot het ontslag van Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang Armeens staatsleider.