Deze vragen wil Mueller aan Trump stellen
Robert Mueller. Foto: REUTERS

De Amerikaanse krant The New York Times heeft een document in handen gekregen met tientallen vragen die speciaal aanklager Robert Mueller aan Amerikaans president Donald Trump wil stellen in het kader van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de slag om het Witte Huis.

Mueller onderzoekt de mogelijke inmenging al bijna een jaar. Er was vooralsnog geen direct onderhoud tussen de speciaal aanklager en president Trump - al kwam de huiszoeking bij Trumps advocaat wel in de buurt - maar Mueller lijkt er wel op voorbereid, zou het er ooit van komen. Dat blijkt alleszins uit de tientallen vragen die The New York Times in handen kreeg.

Volgens de krant zouden de antwoorden op de vragen meer licht kunnen werpen op de banden tussen de Amerikaanse president en Rusland. Daarnaast zou ook duidelijk kunnen worden of Trump het Ruslandonderzoek heeft proberen te dwarsbomen.

Immuniteit voor Flynn?

Zo gaat een eerste reeks vragen over Michael Flynn, die gedurende 23 dagen adviseur nationale veiligheid was voor Donald Trump. Flynn was één van de vier legergeneraals die Trump in zijn team had opgenomen, maar hij moest opstappen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence misleid had over contacten met Russen tijdens de verkiezingscampagne.

‘Hoe werd de beslissing genomen op Flynn te ontslaan?’, wil Mueller bijvoorbeeld weten. De speciaal aanklager is ook benieuwd of Flynn na zijn ontslag al dan niet immuniteit of vergeving gevraagd heeft.

James Comey

Voormalig FBI-directeur James Comey is eveneens onderwerp van een reeks vragen. Zo is Mueller benieuwd naar de evolutie van Trumps mening over Comey tussen het moment dat Trump verkozen werd (8 november 2016), en de daadwerkelijke inauguratie (20 januari 2017). Het duo leek goed overeen te komen, maar toch ontsloeg Trump Comey na enkele maanden.

‘Wat was het doel van de tweet van 12 mei?’, wil Mueller ook weten. En natuurlijk is hij ook benieuwd naar wat Trump vond van de hoorzitting van Comey in de Amerikaanse Senaat.

Waarom publieke kritiek?

Ook minister van Justitie Jeff Sessions, wiens ontslag Trump ooit geweigerd heeft, weet Mueller te boeien. ‘Wat heb je geprobeerd om hem van gedacht te doen veranderen?’, wil Mueller weten, alsook ‘Waarom heb je hem publiek bekritiseerd in juli 2017?’.

De laatste reeks vragen moeten een meer algemeen beeld schetsen van wat Trumps wist van eventuele Russische inmenging. Volgens The New York Times is deze vraag daarbij cruciaal: ‘In hoeverre was je tijdens de campagne op de hoogte van hacking door Rusland, van bepaald misbruik van sociale media, of van andere daden die specifiek gericht waren op jouw campagne?’.

U kunt de volledige lijst van vragen, inclusief duiding, terugvinden op de website van The New York Times.