FIFA betaalt Afrikaanse landen twee miljoen dollar voor WK-start
Foto: Photo News

De wereldvoetbalbond FIFA schrijft de vijf Afrikaanse landen die deelnemen aan het WK elk 2 miljoen dollar over voor de start van het toernooi. Dat meldt de Afrikaanse voetbalbond (CAF) op haar website. Het geld, een deel van de WK-premie die elk land krijgt, dient om de onderhandelingen met de spelers over bonussen te vergemakkelijken.

Egypte, Marokko, Nigeria, Senegal en Tunesië, de tweede tegenstander van de Rode Duivels in groep G, vertegenwoordigen het Afrikaanse continent in Rusland. In totaal betaalt de FIFA dus 10 miljoen dollar aan de CAF. Het geld moet ervoor zorgen dat de onderhandelingen over de spelersbonussen nog voor het WK kunnen worden afgerond.

“Bij voorgaande edities hebben die onderhandelingen het imago van het Afrikaans voetbal beschadigd en hadden ze een grote invloed op de prestaties van de deelnemende landen”, meldt de CAF op haar website. Op het WK in 2014 in Brazilië arriveerde Kameroen te laat, liet de Ghanese overheid 3 miljoen dollar cash geld overvliegen om een staking van de spelers te voorkomen en weigerde Nigeria een training af te werken wegens conflicten over spelersbonussen.

De 32 landen op het WK krijgen 1,5 miljoen dollar als deelnamebonus en minstens 8 miljoen dollar (bij uitschakeling in de groepsfase) na afloop van het toernooi. De wereldkampioen ontvangt 38 miljoen dollar. In totaal verdeelt de FIFA 400 miljoen dollar prijzengeld.

Het WK in Rusland loopt van 14 juni tot 15 juli.