Akkoord bij Lidl: winkels woensdag opnieuw open
Foto: Photo News
Directie en vakbonden van supermarktketen Lidl hebben een akkoord bereikt. Daarmee komt een einde aan de staking die zeven dagen duurde.

Dinsdagavond werd overeengekomen dat per filiaal 42 uur extra per week ingezet zal worden, tot het afsluiten van een nieuwe cao. Dat is het equivalent van 1 voltijdse werkkracht. Vanaf woensdag zullen daarom alle filialen van Lidl gewoon open zijn.

Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België, laat weten blij te zijn met de bereikte sociale vrede. Bovendien engageren alle partijen zich nu ‘ten volle om snel tot een nieuwe cao te komen’. Nog volgens Colbrandt zal in het kader van een nieuwe cao onder andere worden gesproken over een vermindering van de werklast, een vereenvoudiging van de taken, de organisatie van het werk en de stabiliteit van de uren.

‘We hebben volgehouden’

BBTK, dat vrijdag nog het voorstel van de directie afwees, laat alvast weten dat ‘de nodige tijd’ zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten,  ‘in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden’. ‘De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Morgen beginnen de echte onderhandelingen #samensterk. Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd’, klinkt het.

Thomas Vanbiervliet van ACLVB bevestigt in een communiqué dat er een akkoord is, maar waarschuwt eveneens dat dit pas het beginpunt is. ‘We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen processie van Echternach worden maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt’, zegt hij. De vakbond stelt vast ‘dat de basis van het akkoord bij Lidl van afgelopen vrijdag dezelfde is gebleven’ en besluit dat het ACLVB de komende maanden haar verantwoordelijkheid zal nemen om tot een goed akkoord te komen.

Structurele oplossingen

Ook bij LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. ‘Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen en daar de onderhandelingen over te voeren’, aldus LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck.

Na het afspringen van de gesprekken van vrijdag, zaten de vakbonden onderling niet zo ver uit elkaar want eigenlijk wilden wij allemaal de voorgestelde voorwaarden toegekend zien voor de hele duurtijd van de onderhandelingen, benadrukt Van Droogenbroeck nog, ‘maar op een bepaald moment hebben onze mensen besloten om de directie het voordeel van de twijfel te geven, daar waar de andere vakbond twijfelde en uiteindelijk neen heeft gezegd’.

Volgens LBC is het volgende overlegmoment gepland op 15 mei. Dan zal ook de vergaderkalender en de vergaderagenda worden vastgelegd, luidt het.

Geblokkeerde distributiecentra

Door de te hoge werkdruk bij supermarktketen Lidl legde het personeel een week geleden het werk neer. Volgens de vakbonden bleef de winkelketen investeren in nieuwe winkels en zijn assortiment uitbreiden. Daardoor werd de druk op het personeel veel te groot.

De voorbije dagen vond meermaals overleg plaats tussen de directie en de vakbonden, maar tot een verzoening kwam het nooit. In totaal werd zeven dagen gestaakt. Er werden ook een tijdlang distributiecentra geblokkeerd. Dat zorgde voor problemen met de bevoorrading van de winkelfilialen die wel open waren.