Trump roept Afrika op voor Amerikaanse WK-kandidatuur te stemmen
Foto: AP

Donald Trump heeft de Afrikaanse landen opgeroepen bij de stemming voor de organisatie van het WK 2026 de gezamenlijke kandidatuur van de VS, Canada en Mexico te steunen. Hij deed dat tijdens een gezamenlijk persmoment met de president van Nigeria in de rozentuin voor het Witte Huis in Washington.

“Ik hoop dat alle Afrikaanse landen, die wij ook steunen, ons eveneens zullen steunen bij onze bid met Canada en Mexico voor de Wereldbeker van 2026”, zei Trump. De Amerikaanse president voegde eraan toe dat zijn land de stemming “van erg dichtbij zal opvolgen”.

Eerder deze week had Trump in een tweet nog met politieke sancties gedreigd tegen landen die Marokko, de enige andere kandidaat voor het WK, steunen. “De Verenigde Staten hebben een STERK project met Canada en Mexico voor het WK 2026. Het zou jammer zijn dat landen die wij altijd steunen zouden lobbyen tegen de Amerikaanse kandidatuur. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?”, klonk het.

Het WK van 2026 wordt het eerste dat met 48 landen zal worden gespeeld. Op 13 juni wordt de gastheer gekozen tijdens het 69e FIFA-congres in Moskou, dat plaatsvindt vlak voor de start van het komende WK in Rusland. Na de schandalen rond de verkiezingen voor Rusland (2018) en Qatar (2022) is het niet langer het Uitvoerend Comité van de FIFA dat de organisator aanduidt. De knoop wordt nu doorgehakt door alle 207 bij de FIFA aangesloten landen.