China blokkeert Peppa Pig
Foto: bbc

Chinese fans van Peppa Pig hadden het afgelopen weekend al gemerkt: op Douyin, een soort Chinese YouTube, was het varken plots amper nog te vinden. De BBC-tekenfilm staat op de zwarte lijst.

Naaktbeelden, travestieten, beelden van wapens, speeches van sektes,... Het staat allemaal op de lijst met te bannen content van Douyin, een populair online videoplatform in China. En volgens verschillende Chinese kranten, waaronder de Engelstalige Global Times, die de zwarte lijst kon inkijken, staat nu ook de BBC-tekenfilm Peppa Pig op de lijst.

Het Britse roze biggetje veroverde sinds begin jaren 2000 de Chinese markt en is er – net als hier – heel populair bij peuters en kleuters. Volgens BBC werd Peppa Pig al 34 miljard keer bekeken op verschillende websites. Er zijn meer dan 100 vertaalde afleveringen uitgezonden op de Chinese televisie.

Voorheen vond je dan ook zeker 30.000 clips onder de hashtag Peppa Pig op het platform Douyin. Maar nu is er geen spoor meer van #PeppaPig. De verklaring voor de opkuisoperatie is volgensGlobal Times te zoeken in de shehuiren-subcultuur. Peppa Pig is sinds eind 2017 via het internet een culticoon van jongeren geworden. Er zijn tattoostickers van het roze varken, het wordt gebruikt in memes en duikt zelfs op in ‘seksueel suggestieve settings’.

En ook de volwassenen zijn als een blok gevallen voor Peppa. In webshops worden honderden yuan betaald voor ‘Peppa Pig’-prullaria. Bekende acteurs en actrices posten foto’s met hun knuffels,...

De Chinese overheid ziet die Peppa Pig-hype als een bedreiging voor de positieve moraal in de maatschappij. Er is al een tegenoffensief georganiseerd met Chinese tekenfilmvarkens. Nu lijkt daar dus een online blokkade bijgekomen.