BBC-reporter en AFP-fotograaf komen om bij aanslagen in Afghanistan
Foto: AP

in het Afghaanse Khost is BBC-journalist Ahmad Shah doodgeschoten. Eerder kwamen bij een dubbele zelfmoordaanslag in Kaboel 25 mensen om, onder wie 9 journalisten. Eén van hen was Shah Marai, fotograaf van het Franse persagentschap AFP.

Ahmad Shah (29), al iets meer dan een jaar aan het werk voor de BBC in Afghanistan, werd maandag doodgeschoten door gewapende mannen. Volgens getuigen in Khost, in het zuidoosten van het land, was Shah met de fiets onderweg toen hij onder vuur werd genomen. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar over leed daar aan zijn verwondingen.

‘Het is met immense triestheid dat de BBC de dood bevestigt van onze Afghaanse reporter Ahmad Shah na een aanslag’, verklaarde de BBC in een persbericht. Jamie Angus, directeur van de BBC World Service, noemde Shah een ‘populaire en gerespecteerde’ journalist. ‘Het is een verschrikkelijk verlies, ik betuig mijn medeleven aan Shahs familie en vrienden en het Afghaanse BBC-team.’

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel kwamen nog eens negen journalisten om bij een dubbele zelfmoordaanslag. Onder hen ook Shah Marai, chef fotografie voor AFP in Afghanistan. Marai werkte er al 20 jaar voor het Franse persagentschap. De meeste andere slachtoffers werkten voor Afghaanse media.

Een man op een motorfiets blies zichzelf op aan het hoofdkwartier van de belangrijkste Afghaanse inlichtingendienst. Een half uur later blies een andere zelfmoordterrorist zichzelf op tussen medewerkers van de medische diensten en journalisten die verslag uitbrachten van de eerste zelfmordaanslag. Hij zou zich daarbij zelf ook vermomd hebben als journalist. De aanslag werd ondertussen opgeëist door Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

AFP plaatste beelden van Shah op Twitter om de fotograaf te eren: