Tientallen doden bij dubbele aanslag in Kaboel
Foto: AP

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn maandagochtend minstens 21 doden gevallen. Er raakten ook 27 mensen gewond.

Onder de slachtoffers bevinden zich minstens vijf journalisten. Het gaat onder meer om een fotograaf van het Franse persbureau AFP, een reporter van Radio Free Europe, twee journalisten van het lokale nieuwsagentschap 1TV en één medewerker van het plaatselijke netwerk ToloNews.

Bij de eerste aanslag blies een terrorist op een motor zichzelf maandagmorgen op in de buurt van de kantoren van de Afghaanse inlichtingendienst. Alle slachtoffers waren Afghanen. Het hoofdkwartier van de inlichtingendienst bevindt zich in de wijk waar ook de Navo en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd.

Toen hulpdiensten bezig waren met het verzorgen van de gewonden van de eerste aanval, deed er zich een tweede ontploffing voor. Een terrorist die zou voordeed als een journalist bracht zichzelf tot ontploffing.

Daarenboven werd in de oostelijke provincie Nangarhar een politiepatrouille aangevallen. Daarbij kwam één agent om het leven, vijf andere mensen raakten gewond.

Islamitische Staat (IS) heeft via de versleutelde berichtendienst Telegram de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.