Meer dan 40 Toearegs gedood in Mali
Archiefbeeld Foto: AFP

In het noordoosten van Mali, aan de grens met Niger, zijn in twee dagen tijd meer dan 40 Toeareg-burgers gedood door vermoedelijke jihadisten.

De moorden volgen op een gelijkaardige aanval in dezelfde regio donderdag. In een tijdspanne van 24 uur werden meer dan 40 Toearegs van de Dawsahak-gemeenschap gedood.

‘Er vielen 43 doden op twee dagen, allemaal burgers van dezelfde gemeenschap’, stelt een stamverantwoordelijke van Menaka, de belangrijkste stad in de regio van de Dawsahak-gemeenschap.

Hij ziet in de moorden een vergelding voor de klappen die gewapende Tourag-groeperingen toebrachten aan de jihadisten in het gebied.

‘Gruwelijke misdaden’

De Toearegs roepen de regeringen van Mali en Niger op om ‘eindelijk een ernstig initiatief te nemen om een einde te maken aan de gruwelijke misdaden die gepleegd worden’.

De gouverneur van Menaka, Daouda Maiga, is voorzichtig over het aantal slachtoffers. ‘Ik weet wel dat er vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn, en ook oude mensen. Het exacte aantal kan ik pas zeggen na de terugkeer van mijn gezanten.’

In de regio komt het vaak tot geweld tussen jihadisten die trouw zwoeren aan Islamitische Staat en gewapende groepen die voornamelijk uit Toearegs bestaan.