Bekroonde natuurfoto blijkt opname van opgezette miereneter
Foto: Marcio Cabral

Een miereneter die onder de Braziliaanse sterrenhemel sluipt naar een termietenheuvel, klaar om toe te slaan. Een prachtig beeld, dat daarom werd bekroond met een prestigieuze prijs. Alleen blijkt het vals te zijn.

Het beeld draagt de titel ‘The Night Raider’ en is geschoten door de Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral. Hij stuurde de foto naar het Natuurhistorisch Museum van Londen, dat jaarlijks een prestigieuze natuurfotografiewedstrijd organiseert.

De opname wist ook de jury te charmeren, want die bekroonden hem prompt met de eerste prijs in de categorie 'dieren in hun natuurlijke habitat'. Cabral omschreef het winnende beeld als een ‘toevalstreffer’. Het dier zou het shot binnengewandeld zijn net toen hij klaar stond af te drukken.

Bekroonde natuurfoto blijkt opname van opgezette miereneter
Foto: NHM London

Het Natuurhistorisch Museum werd onlangs echter gecontacteerd door enkele mensen die hun bedenkingen hadden bij het beeld. De hongerige miereneter zou namelijk een opgezet exemplaar zijn. Eentje dat dan nog uitgestald staat in het bezoekerscentrum, vlak aan de ingang van het natuurpark waar de foto is gemaakt.

Expertenonderzoek

Het museum besloot daarop de authenticiteit van de foto te laten onderzoek door een team van vijf experts, waaronder de taxidermiekenner van het instituut. De uitkomst van hun onderzoek was vernietigend voor de Braziliaan. Alle vijf kwamen ze, onafhankelijk van elkaar, tot de conclusie dat de miereneter op de foto wel degelijk het opgezette exemplaar van in het bezoekerscentrum is. De houding, de morfologie en zelfs de vacht van de twee dieren zijn veel te identiek.

Cabral ontkent echter dat hij vals zou hebben gespeeld. Er zou zelfs een getuige zijn die bij hem was toen de foto werd gemaakt. Hij werkte volledig mee aan het expertenonderzoek. Toch kon hij geen tweede beeld van het dier voorleggen, naar eigen zeggen omdat hij door de lange sluitertijd van dertig seconden eenvoudigweg geen tweede opname kon maken.

‘Nadat de flits een eerste maal was afgegaan, verliet het dier de omgeving, dus had ik de kans niet het nog een tweede maal vast te leggen’, zo verklaarde Cabral.

‘Ontmoedigend en treurig’

Bekroonde natuurfoto blijkt opname van opgezette miereneter
Foto: Jose Luis Rodriguez

Die uitleg kon de jury van de fotowedstrijd niet overtuigen. Ze laat weten ‘geschokt’ te zijn door het bedrog. ‘Ik vind het ontmoedigend en treurig dat een fotograaf zoveel moeite doet om de concurrentie en zijn wereldwijde aanhang te misleiden’, zegt een jurylid aan de BBC.

Het is niet de eerste maal dat het Natuurhistorisch Museum van Londen een natuurfotograaf betrapt op het in scene zetten van een foto. In 2009 bleek de foto van een ‘wilde wolf’ die over een hek springt in werkelijkheid te zijn gemaakt met een afgericht dier in een zoo.