Winterplan loopt af, honderden Brusselse daklozen terug op straat
Foto: Photo News

Het winterplan loopt volgende week af en dus zullen minstens driehonderd dakloze mensen opnieuw in de straten van Brussel moeten overnachten.

Tijdens de koudste maanden van het jaar voorziet het Brusselse winterplan in extra opvangplaatsen voor daklozen. Zo konden tot 1.300 personen op een bed voor de nacht rekenen.

Op 1 mei wordt dat plan opgeschort. Daardoor sluit onder meer het opvangcentrum van het Rode Kruis in Haren, waar 340 bedden staan. ‘In de winter waren die bedden ook allemaal bezet', zeggen ze bij het Rode Kruis. ‘Voor 19 families is een oplossing gevonden, voor de anderen is er nog geen alternatief.’

Samusocial in Brussel bood in de wintermaanden bijna 1.000 daklozen onderdak aan. Nu heeft de vzw echter nog maar 378 plaatsen meer. 

‘Zeker driehonderd mensen zullen op straat moeten blijven’, klinkt het bij Samusocial. ‘Er is een enorme toename van het aantal vrouwen dat dakloos door de stad zwerft. Ook het aantal gezinnen dat in de hoofdstad rondzwerft, is sterk aan het stijgen.’