Terwijl de wereldvrede nu plotseling met rasse schreden dichterbij lijkt te komen, vindt u misschien tijd om tien van de beste artikels van de voorbije week te lezen.

Nu de rede uit de politiek verdwijnt, redt lichaamstaal misschien de wereld. Zie op deze videocompilatie van het staatsbezoek van de Franse president aan de VS hoe dartel Macron en Trump elkaar knuffelen. Zo gezellig is die Trump natuurlijk niet. Kijk goed naar de foto van de Amerikaanse presidenten en hun vrouwen, verenigd voor de begrafenis van Barbara Bush. Hoewel het een uitvaart is, lacht iedereen breed. Waarom?

2.

De familie van dj Avicii bevestigt het vermoeden dat de 28-jarige ster uit het leven stapte. ‘Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond; hij was een gevoelige man die hield van zijn fans maar uit de schijnwerpers wilde blijven.’ Dj’s zijn god. En daarom storten er zo veel te pletter. Zo gaat het leven achter de blingbling van de draaitafels eraan toe.

3.

Leven Belgobelgen en moslims, zoals we elkaar tegenwoordig wel noemen, echt apart? Marjan Justaert zoekt het uit in Vilvoorde, de snelst groeiende en snelst verkleurende stad in Vlaanderen. De komende maanden is Marjan daar de correspondent Apartheid voor De Standaard. Ze giet de cultuurstrijd in een wekelijkse reportage. Vooral de getuigenissen zullen ook u wellicht aan uw mening doen twijfelen.

4.

Dit interview uit dS Weekblad van vorige week moet u toch nog lezen. Op de theaterset waar de moord op Ihsane Jarfi uit Luik, vijf jaar geleden, wordt gereconstrueerd, sprak Filip Rogiers met zijn vader Hassan. Ihsane stierf omdat hij homo was. Hassan was leerkracht islam.

5.

De vrees voor antisemitisme is helemaal terug. Angela Merkel wijst voor een incident in Berlijn door een negentienjarige Syrische vluchteling naar ‘nieuwe fenomenen, zoals vluchtelingen of mensen van Arabische origine die weer een andere vorm van antisemitisme in ons land brengen’. Maar is er wel een band? Net nu verschijnt een Europees onderzoek. Lees meteen ook dit uitstekende opiniestuk van Herman Van Goethem over de rel rond Ken Loach.

6.

Terwijl de reizigers van De Lijn moeten blij zijn als de bus opdaagt, stuurt China 385.000 nieuwe elektrische bussen per jaar op de weg. In Vlaanderen rijden er drie. Elektrische bussen zetten de omwenteling van het stadstransport in.

7.

Wie graag snoept, hoeft dat niet te laten. Maar een kind uit een arm gezin kiest er niet voor om slecht te eten en obees te worden. Een interessant interview met de vrouw die als onderzoeksdirecteur van het Institute for Fiscal Studies in Londen het beleid van de regering tegen het licht houdt. Moet de overheid bepalen wat we eten?

8.

Wat ben ik toch jaloers op die mensen daar buiten, schrijft muzikante en theatermaakster Nele Van den Broeck in haar column, die ik hier al vaker aanhaalde. Hij behoort dan ook tot het beste en prangendste van wat aan columns verschijnt. ‘Er groeit een zwarte bloem in mij en deze week kwam ze weer tot bloei, zonder waarschuwing.’

9.

Twee huppelende songs van Angèle kent u van de radio. Nu heeft ze al 37 concerten gepland. Want iedereen verwacht dat ze het volgende grote wonder wordt, met haar vranke houding en sexy cool.

10.

Op het voorplat van In de wildernis, een selectie uit het werk van de Schotse Amerikaan John Muir (1838-1914) prijkt een foto uit 1903. Rechts staat de natuurliefhebber Muir, links president Theodore Roosevelt. Hun ontmoeting was een cruciaal moment in hoe de Verenigde Staten hun wildernis gingen beschermen. Hans Cottyn herlas de avonturen van Muir.