Donald Trump bedreigt onder meer België in race om WK voetbal: “Waarom zouden wij hen nog steunen?”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft, via zijn geliefkoosde medium Twitter, zijn steun uitgesproken voor de gezamenlijke WK-kandidatuur van de VS, Canada en Mexico. Tegelijkertijd bedreigde hij landen die tegenkandidaat Marokko steunen met politieke sancties. Volgens de Marokkaanse voetbalbond hoort België bij dit groepje landen.

“De Verenigde Staten hebben een STERK project met Canada en Mexico voor het WK 2026”, tweette Trump. “Het zou jammer zijn dat landen die wij altijd steunen zouden lobbyen tegen de Amerikaanse kandidatuur. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?”, vraagt de Amerikaanse president zich af.

België is samen met onder meer Frankrijk en Luxemburg één van de landen waar Trump het over heeft. Eind vorige maand vond een ontmoeting plaats tussen Belgisch bondsvoorzitter Gérard Linard en de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, Fouzi Lekjaa. Linard poseerde toen gewillig met een truitje van de Marokkaanse nationale ploeg en de Marokkanen leken overtuigd van de Belgische steun. In die mate zelfs dat ze het nieuws meteen trots op de officiële website van de voetbalbondzetten.

Maar het is nog niet zeker of België ook effectief voor Marokko zal stemmen. In een reactie aan Sport/Voetbalmagazine noemde woordvoerder Pierre Cornez het nieuws dat België de Marokkaanse kandidaat zou steunen “voorbarig”. “We kunnen dat op dit moment bevestigen, noch ontkennen”, klonk het toen.

Het WK van 2026 wordt het eerste dat met 48 landen zal worden gespeeld. De gezamenlijke bid van de VS, Mexico en Canada geldt als favoriet, maar de laatste weken groeit de steun voor Marokko. Naast (uiteraard) de Afrikaanse landen zijn ook onder meer Frankrijk en Rusland pro Marokko.

De gastheer voor het WK 2026 wordt op 13 juni bekendgemaakt tijdens het 69e FIFA-congres in Moskou, dat plaatsvindt vlak voor de start van het komende WK in Rusland.