Mike Pompeo nieuwe minister Buitenlandse Zaken VS
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag de benoeming door president Donald Trump van CIA-directeur Mike Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken bekrachtigd.

Pompeo wordt de opvolger van Rex Tillerson, die door Trump in maart de laan werd uitgestuurd. Zijn benoeming verliep echter niet zonder slag of stoot. Er waren na een verhit benoemingsdebat 57 stemmen voor en 42 tegen, meldt NBC News. Meerdere Democraten stemden met de Republikeinse meerderheid mee.

Pompeo, de zeventigste minister van Buitenlandse Zaken van de VS, geldt als een havik. Hij heeft meteen twee belangrijke dossiers op zijn bureau: het nucleair akkoord met Iran en de kwestie Noord-Korea.

Tot vandaag was Pompeo directeur van de inlichtingendienst CIA. In die hoedanigheid ontmoette Pompeo onlangs nog de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, ter voorbereiding op een topontmoeting tussen Kim en Trump.

Nadat Pompeo nog maar goed en wel de eed had afgelegd, kondigde een woordvoerster van het State Department aan dat het nieuwe hoofd van de Amerikaanse diplomatie vrijdag deelneemt aan een vergadering van de Navo in Brussel. Daarna reist hij door naar Saoedi-Arabië, Israël en Jordanië.