Nederlandse politie haalt forum met naaktfoto’s offline, vijf hackers gearresteerd
Foto: Getty Images/iStockphoto

De Nederlandse politie heeft een online forum voor hackers die naaktfoto’s en -video’s uitwisselden, offline gehaald. De hackers maakten honderden slachtoffers.

Na een onderzoek van meer dan een jaar konden vijf verdachten worden gearresteerd, allemaal Nederlanders. Dat werd donderdag bekendgemaakt door het parket van Nederlands-Limburg.

Op de telefoons en in de computers van drie verdachten vonden de speurders ‘enorme hoeveelheden’ beeldmateriaal en persoonsgegevens. Bij twee andere verdachten werden ‘digitale gegevens’ in beslag genomen.

De bezoekers van het forum stalen naaktfoto’s en -video’s van meisjes en jonge vrouwen door online opslagruimtes te hacken, en deelden die beelden op een besloten forum. De hackers wisten toegang te krijgen tot de mailboxen, sociale media-accounts en digitale opslagplekken van wel honderden slachtoffers. Ook beschikt de Belgische politie in hetzelfde onderzoek over beelden die de Nederlandse speurders nog moeten onderzoeken.

Versleutelde server

De zaak ging in maart 2017 aan het rollen, nadat een jonge vrouw had ontdekt dat beeldmateriaal was gestolen uit haar cloud, een externe opslagplek voor digitale gegevens, en op het internet was geplaatst. Een dertiger uit Groningen kwam in beeld. Hij had contact met een twintiger uit Heerlen, die op zijn computer een versleutelde server had staan met beeldmateriaal van honderden Nederlandse vrouwen.