Lotto-Soudal trekt met zes Belgen naar Giro: “De kans op de roze trui is realistisch”
“De kans dat Campenaerts het roze pakt is realistisch”, klinkt het bij Lotto-Soudal. Foto: AFP

Lotto Soudal trekt met zes Belgen naar de 101ste Ronde van Italië, die volgende week vrijdag in Israël begint. Sportdirecteur Bart Leysen geeft toelichting bij de acht geselecteerden, met verschillende kopmannen voor alle terreinen. “We gaan resoluut voor ritzeges”, klinkt het.

In tijdritten

“Het was bij de bekendmaking van het parcours al meteen duidelijk dat we Victor Campenaerts (26) in onze selectie zouden opnemen aangezien de Giro start met een tijdrit”, aldus Bart Leysen. “Victor heeft zich minutieus voorbereid op de openingstijdrit in Jeruzalem. Hij reed deze week nog een goede proloog in Romandië (als vijfde op 5 seconden van winnaar Michael Matthews, red.), op een type parcours dat niet helemaal aansluit bij zijn kwaliteiten. Met hem willen we volgende week vrijdag een gooi doen naar de roze trui. De kans dat hij het roze pakt is realistisch, maar ik kan er geen percentage op kleven. De zestiende etappe wordt er ook tegen de klok gereden, in een tijdrit van om en bij de 34 kilometer. Ook daar kan hij voor de ritzege strijden.”

In de sprints

“We gaan met één kopman voor de sprints naar de Giro en dat is Jens Debusschere (28). Er zijn vijf tot zes sprintetappes, waaronder de tweede en derde rit in Israël. We hebben vertrouwen in Jens. In de sprintetappes zullen we resoluut zijn kaart trekken en met het team alles op alles zetten om die sprint tot een goed einde te brengen. Tosh Van der Sande (27) zal de taak van lead-out op zich nemen. Hij is heel goed in het naar voor piloteren van iemand in de hectiek die aan een sprint voorafgaat.”

In de aanval

Adam Hansen (die 37 wordt tijdens de Giro) heeft zich goed kunnen voorbereiden op zijn twintigste Grote Ronde op rij. In het begin van het seizoen presteerde hij nog niet zoals we hadden verwacht, maar de voorbije weken heeft hij zich klaargestoomd voor de Giro. Veel ogen zullen op hem gericht zijn. Ik zie zeker mogelijkheden voor hem om aan te vallen, denk maar aan de eerste twee ritten in Sicilië, maar hij speelt ook een belangrijke rol in dienst van Jens Debusschere in de sprintetappes. Ook Lars Bak (38) zal in die ritten een cruciale rol spelen; op hem kan je altijd rekenen. Hij kan lang op kop rijden in de sprintetappes, maar ook voor de andere renners kan hij iets betekenen. Zo zou hij in bepaalde ritten Tim Wellens naar voor kunnen loodsen in de finale.”

Bergop

Tim Wellens (die 27 wordt tijdens de Giro) is heel gemotiveerd om na de Ardennenklassiekers naar de Giro te trekken. Hij wil er graag een tweede ritzege aan zijn palmares toevoegen. Voor hem zijn er veel kansen, want heel wat etappes lenen zich tot een ontsnapping. Welke ritten hij zal uitpikken, zullen we nog bepalen. Hetzelfde geldt voor Sander Armée (32). Zijn conditie ging de afgelopen tijd in stijgende lijn, ook hij is klaar voor de Giro. Hij is een echte overlever en in de Vuelta leverde hem dat vorig jaar een mooie overwinning op. Uiteraard is dat geen garantie dat het ook in de Giro zal lukken, maar het toont aan dat hij het in zich heeft; bovendien heeft die ritzege in de Vuelta hem extra zelfvertrouwen gegeven. De bergtrui is geen doel op zich voor ons, ik heb liever dat we etappes winnen. Maar wanneer je meegaat in ontsnappingen, volgen de punten vaak vanzelf en er is dus altijd een kans dat we de bergtrui gedurende die drie weken eens in de ploeg hebben.”

Voor het avontuur

“Tot slot is er onze debutant Frederik Frison (25). Voor de evolutie van een renner is het rijden van een Grote Ronde aangewezen en hij heeft de leeftijd om dit avontuur aan te gaan. We leggen geen enkele druk op hem, hij moet gewoon zorgen dat hij zijn job voor de ploeg kan doen. Hij mag indien de mogelijkheid zich aandient zeker meegaan in een vlucht, maar we verwachten niet van hem dat hij ontelbare keren ten aanval trekt. Het belangrijkste is dat hij zijn krachten weet te doseren gedurende die drie weken. Ervaren rotten als Adam Hansen en Lars Bak zullen hem daarin zeker begeleiden.”

“We gaan resoluut voor ritzeges”

“Naast de sprintetappes waarin Jens Debusschere onze kopman is, willen we dezelfde tactiek hanteren als in de Vuelta vorig jaar: aanvallen”, vat Leysen samen. “Aangezien wij geen klassementsambities koesteren geven we elke renner de kans om in de ontsnapping te gaan in de niet-sprintetappes. We gaan resoluut voor ritzeges. Er wordt nu voor het eerst met ploegen van acht in plaats van negen renners gereden in een Grote Ronde. Voor teams met een sprinter én een klassementsrenner in de rangen kan dat de druk verhogen. Ontsnappingen zullen daardoor meer kansen krijgen om tot de finish voorop te blijven. In sprintetappes zal het er voor ons op aan komen bondgenoten te vinden.”

De acht namen van de selectienog eens op een rij: Sander Armée, Lars Bak, Victor Campenaerts, Jens Debusschere, Frederik Frison, Adam Hansen, Tosh Van der Sande en Tim Wellens.

Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst voor de Giro!