De 7 beste fims van de week
Foto: cc
Een controversiële film uit Israël (‘Foxtrot’), een roadmovie uit de VS (‘Lean on Pete): de beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Foxtrot

Ouders van een gesneuvelde soldaat.


De ouders van een dienstplichtige soldaat krijgen hun zoon niet meer thuis: dat is nog maar het begin van deze tweede film van Samuel Maoz, acht jaar na zijn ijzersterke debuut met ‘Lebanon’. Het schoot de Israëlische minister van Cultuur in het verkeerde keelgat, maar recensent Steven De Foer dacht er anders over: ‘een indrukwekkende en ongewone film’.

naar de recensie >

een interview met regisseur Samuel Maoz >

 

 

2

Lean on Pete

Jongen en paard.


Charlotte Rampling was ronduit briljant naast Tom Courtenay in ’45 years’; nu komt de regisseur van dat drama aanzetten met ‘Lean on Pete’, een film over een jongen die vlucht met zijn paard door Amerika.

naar de recensie >

een interview met regisseur Andrew Haigh >

 

 

3

Nico, 1988

Veel meer dan die blonde van The Velvet Underground.


Patroonheilige voor alle zangers die hun gebrek aan toonvastheid compenseren door uitstraling: de zangeres zonder achternaam krijgt een ontnuchterend eerherstel. ‘Een rauw portret van een artieste voor wie haar iconische status haar grootste gesel werd’, schrijft recensent Ruben Aerts.

naar de recensie >

 

 

4

The death of Stalin

Staatsgevaarlijk grappig.


Verboden in Rusland, warm aanbevolen bij ons: in ‘The death of Stalin’ zijn mannen met macht angstwekkend belachelijk en belachelijk angstwekkend. Poetin nam het persoonlijk, maar de humor is toch vooral erg Brits, gebracht door kleppers van acteurs als Steve Buscemi, Michael Palin en Jeffrey Tambor.

naar de recensie >

een interview met regisseur Armando Iannucci >

 

 

5

Isle of dogs

Wes Anderson op z’n hondjes.


Met vershoudfolie maak je een zee, met watten een stofwolk en met wol en ijzerdraad een hond: zo’n 670 animators sloegen aan het knutselen voor ‘Isle of dogs’, Wes Andersons tweede animatiefilm na ‘Fantastic Mr. Fox’. Het is een ode aan ’s mens trouwste viervoeter en de Japanse cultuur, maar vooral een hondsdol avontuur in Wes Andersonland.

naar de recensie >

een interview met Wes Anderson >

 

 

6

Lady Bird

Vogel met nestverlatingsdrang.


Het probleem van liefdevolle moeders is dat ze alles goed bedoelen. Het probleem van hun dochters is dat ze al de passief-agressieve ondertonen oppikken. ‘Lady Bird’ is een grappige, wijze, ontroerende film over wat het is om jong te zijn, tegen de muren op te vliegen en weg te willen – om uiteindelijk alles wat je achterliet te missen.

naar de recensie >

 

 

7

Call me by your name

De echo van een verhoogde hartslag.


Een jongenshart ontluikt in de Italiaanse zon: Luca Guadagnino doet wonderen met het gelijknamige boek van André Aciman. Van de antieke beeldhouwwerken van Praxiteles tot de disco van The Psychedelic Furs en ‘Love my way’: ‘Call me by your name’ is een ode aan leven, liefde en alles wat Italië te bieden heeft. Alle aandacht gaat terecht naar hoofdrolspelers Timothée Chalamet en Armie Hammer, maar kijk ook naar de genuanceerde vertolking van een klasbak in de schaduw als Michael Stuhlbarg, nu ook te zien in ‘The post’ en ‘The shape of water’. Hij geeft een monoloog die een Oscar op zich verdient.

naar de recensie >

een interview met regisseur Luca Guadagnino >