Opvallende maatregel in atletiek: hyperandrogene atleten moeten hun testosteronwaarden doen dalen
Foto: AFP

Hyperandrogene atleten, zoals tweevoudig olympisch kampioene op de 800m Caster Semenya, zullen in de toekomst hun testosteronwaarden (met medicatie) moeten doen dalen om te mogen deelnemen aan kampioenschappen op de middenlange afstanden (400m, 800m en 1500m) en het hordenlopen. Dat kondigde de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) donderdag aan. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 november.

De maatregelen komen er nadat een door de IAAF geleid onderzoek naar voren bracht dat “interseksuele atleten”, die een teveel aan testosteron produceren, bevoordeeld zijn bij bepaalde afstanden.

De IAAF verplichtte hyperandrogene atleten in het verleden al eens middelen te slikken om hun testosteronspiegel te verlagen, maar het Internationale Sporttribunaal (TAS) floot de atletiekbond in 2015 terug. Er moest meer bewijs geleverd worden en dat is er momenteel.

De bekendste hyperandrogene atlete is Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse veroverde zowel op de Spelen van Peking (2008) als die van Rio de Janeiro (2016) goud op de 800m. Ze werd ook drie maal wereldkampioen op dezelfde afstand.