Messi scoort nu ook bij EU-Hof
Foto: AFP

Messi is Massi niet, zegt het Europees hof van Justitie. En dus krijgt de topvoetballer groen licht voor een eigen sportmerk.

De Argentijnse topvoetballer Lionel Messi mag het naar hem genoemde merk voor sportartikelen en -kleding officieel inschrijven bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO).

Naamsverwarring

Eerder had datzelfde Europees merkenbureau in 2013 het sportmerk ‘Messi’ geweigerd na een bezwaar van het Spaanse wielerkledingbedrijf Massi. Het merkenbureau vond destijds dat de woorden Messi en Massi zowel visueel als bij het uitspreken ervan te veel op elkaar lijken, wat verwarrend zou zijn voor het brede publiek.

De topvoetballer van Barcelona, die dit weekend met een vrije trap tegen Atletico Madrid zijn 600ste goal maakte in 747 wedstrijden, stapte naar de Europese rechter. En die geeft Messi nu in eerste aanleg gelijk, blijkt vandaag uit een persbericht.

Wereldwijde beroemdheid

Het EU-hof oordeelt dat de redenering van het bureau niet volledig is. Messi is namelijk niet alleen bekend bij sport- en voetballiefhebbers, maar is een beroemdheid over wie veel wordt gesproken, ook op tv.

De kans op naamsverwarring is daarom erg onwaarschijnlijk, aldus de rechters. Zij stellen dat het weliswaar mogelijk is dat een zeldzame consument nog nooit van Messi heeft gehoord, maar dat zijn meestal niet de mensen die sportartikelen of -kleding kopen.

Beroep?

Massi (en dus niet Messi) kan wel nog in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie.