‘Politici willen liever niet meer met ons gezien worden’
Foto: Apache

‘Wij hebben de politiek nodig, maar niet om zaakjes te regelen’, schrijft de vastgoedsector in een open brief.

De voorbije maanden haalden heel wat vastgoedschandalen de nationale media: gaande van Landinvest en Optima tot Ghelamco en zelfs het nieuwe casino van Knokke. De beroepsvereniging van de vastgoedsector UPSI-BVS wil dat veranderen.

‘De realiteit is wat ze is. De jongste maanden zijn er heel wat vastgoedschandalen in de pers opgedoken. Er zijn zaken gebeurd die de grenzen van het toelaatbare aftasten. Ze zijn gelukkig nog altijd de uitzondering, niet de regel. Maar de perceptie is anders’, schrijft de beroepsvereniging in een opmerkelijke open brief op hun website.

Angst regeert

De vastgoedsector stelt daarin bitter vast dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen er nauwelijks nog politici zijn die openlijk met hen willen praten. ‘De realiteit is dat vele politici vandaag liever niet meer gezien worden met vastgoedmensen, en vice versa. De angst om in het hoekje van de achterkamerpolitiek te worden geduwd, regeert.’

En dat vindt de sector doodjammer. ‘Uiteraard moeten we er alles aan doen om beïnvloeding tegen te gaan. Maar dat doe je niet door schichtig in een hoekje te gaan zitten. (...) Als politici en vastgoedsector niet meer met elkaar rond de tafel kunnen zitten om het over hun plannen of stadsontwikkeling te hebben, is er op termijn maar één iemand de dupe van: de burger.’

Van betonstop tot Nieuw Zuid

De sector benadrukt dan ook - in naam van 150 projectontwikkelaars - dat ze de politiek nodig hebben, en omgekeerd. ‘Niet om zaakjes te regelen. Wél om projecten gerealiseerd te krijgen die een hefboom kunnen zijn voor een dorp, een stad, of een wijk’.

Er liggen immers tal van belangrijke dossiers op tafel. Gaande van de betonstop tot grote projecten zoals de bouw van het Nieuw Zuid in Antwerpen, de reconversie van de Brusselse kanaalzone of de heropwaardering van de Leuvense binnenstad.