De belangrijkste nucleaire testsite van Noord-Korea is gedeeltelijk ingestort door de verschillende explosies, zo stelt een studie van Chinese geologen. Dat maakt nieuwe testen mogelijk onveilig.

De bevindingen van het rapport zetten de belofte van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om de site niet meer te gebruiken in een nieuw daglicht. Dat deed hij in de aanloop van de top tussen de twee Korea’s.

De testsite ligt in de bergachtige regio in het noordoosten van Noord-Korea. Daar zijn sinds 2006 alle zes nucleaire tests van het land uitgevoerd. Die zouden de site onstabiel hebben gemaakt, zo schrijft The Guardian op basis van het rapport.

Bij nucleaire explosies komt een enorme hoeveelheid warmte en energie vrij. Bij de grootste test, in september van vorig jaar, zou acht en een half minuten na de test een instorting zijn geweest.

Volgens de Chinese wetenschappers maakt de gedeeltelijke instorting van de berg met de testtunnels de site mogelijk onbruikbaar. De plek is ook kwetsbaar voor stralingslekken.

Vannacht beginnen gesprekken tussen de buurlanden. Dan arriveert Kim Jong-un in het Huis van de Vrede, net over de grens in de gedemili­tariseerde zone aan Zuid-Koreaanse kant.

Er zijn weinig waarnemers die geloven dat het Noord-Koreaanse regime eenzijdig zijn kernwapenarsenaal zal opgeven. Waarschijnlijk zal Kim Jong-un beloven om geen tests meer uit te voeren.