Nieuwe tegenslag voor Tesla: baas autopilot-divisie stapt op
Foto: REUTERS

De leegloop bij het management van Tesla houdt aan. Een zoveelste topbestuurder verlaat het bedrijf van Elon Musk.

Jim Keller, die bij Tesla de afdeling voor zelfrijdende auto’s leidt, stapt na twee jaar op. Dat maakte het bedrijf afgelopen nacht bekend. Hij is de zoveelste in een lange reeks bestuurders die Elon Musk de rug toekeert.

Onder vuur wegens crash

Keller werkte gisteren voor het laatst als vicepresident en hoofd van de afdeling automatische piloot, waar ook autonoom rijden onder valt. De afdeling ligt al enkele weken onder vuur na een crash met een Tesla Model X in Californië, waarbij de bestuurder om het leven kwam.

Keller is een autoriteit op het gebied van chiparchitectuur. Voor hij twee jaar geleden bij Tesla ging werken, was hij in dienst bij chipmaker Advanced Micro Devices en daarvoor bij Apple. Keller zou volgens de Wall Street Journal verkassen naar Intel. Hij zal opgevolgd worden door een duo: Pete Bannon voor de hardware en AI-expert Andrej Karpathy voor de software.

Groot personeelsverloop

Keller is lang niet de eerste topmanager die Tesla verlaat. Het afgelopen halfjaar hebben onder meer het voormalige hoofd van de verkoopafdeling, John McNeill (naar concurrent Lyft), en twee financiële bestuurders, Eric Branderiz en Susan Repo, de deur bij Tesla achter zich dichtgetrokken.

Ook op de afdeling autopilot is het personeelsverloop bij Tesla groot, mede door de enorme ‘war for talent’ die op dat domein wereldwijd woedt. Bijna alle constructeurs werkenaan technologie om hun auto's zelfrijdend te maken. Zowel de auto-industrie als overheden rekenen op de techniek voor een reductie van het aantal ongelukken.

Keller volgde in juni 2017 Chris Lattner op, die de functie maar een half jaar volhield. Hij vertrok vanwege een conflict met Elon Musk, de oprichter en ceo van Tesla. Lattner nam op zijn beurt het stokje over van Sterling Anderson, met wie Tesla in een juridisch conflict kwam omdat hij bij concurrent Aurora ging werken.