Facebook boekt monsterwinst, ondanks schandalen
Foto: AP

Facebook maakte woensdagavond bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 12 miljard dollar binnenhaalde, liefst 49 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2017. Het aantal Noord-Amerikaanse gebruikers blijft ook stijgen.

Analisten keken woensdagavond reikhalzend uit naar de nieuwe cijfers die socialenetwerksite Facebook had aangekondigd. Die zouden namelijk meteen duidelijk maken hoe Facebook de schandalen van de afgelopen tijd heeft verteerd - ook al barstten die pas op het einde van dit kwartaal los.

Het socialenetwerkbedrijf belandde in maart in een storm na het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat Britse consultingbedrijf misbruikte de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers.

Wat blijkt? De verschillende schandalen ten spijt, boekten Zuckerberg en co een recordwinst van 11,97 miljard Amerikaanse dollar, een stijging van 49 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. Die winst boekte het vooral dankzij groeiende advertentie-inkomsten op de mobiele site, waar fors is ingezet op een groter videoaanbood.

De oproepen die her en der te horen waren om naar aanleiding van de schandalen de socialenetwerksite te verlaten, blijken ook al geen invloed te hebben gehad op de populariteit van Facebook. Maakten in het laatste kwartaal van 2017 dagelijks nog 184 miljoen Amerikanen en Canadezen gebruik van Facebook, dan waren er dat in het eerste kwartaal van dit jaar al 185 miljoen.

Het aantal werknemers bij Facebook steeg in de voorbije twaalf maanden met 48 procent, tot 27.742. Na de rooskleurige bekendmaking veerde het aandeel van Facebook op de Amerikaanse beurs meteen op.