Europa verdeeld over virtuele schatkisten
Foto: rr
Minstens drie populaire games overtreden de wet op de Kansspelen, concludeerde de Kansspelcommissie. Maar daaraan iets veranderen, zal niet makkelijk zijn.

De games Overwatch, Fifa 18 en Counterstrike: Global Offensive bevatten ‘loot boxes’ (een soort virtuele schatkisten met verrassingspakketten) die met echt geld kunnen worden gekocht. Volgens de Kansspelcommissie is dat strafbaar: er kan een boete op staan tot 800.000 euro en vijf jaar celstraf, of zelfs het dubbele als minderjarigen betrokken zijn. Toch roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) alleen op tot ‘een gesprek met de sector’.

Staat België dan zo zwak om eisen te stellen aan deze internationale reuzen? Nee, zegt Peter Naessens, de directeur van de Kansspelcommissie. ‘Er is wereldwijd een grote bezorgdheid rond loot boxes, en veel landen, zoals Portugal en Duitsland, volgen België.’ Maar Europa treedt aan in gespreide slagorde. De wetgeving op kansspelen is nationale materie. Groot-Brittannië vindt loot boxes géén gokken. De Nederlandse Kansspelautoriteit publiceerde vorige week haar eigen rapport. Vier van de tien onderzochte games zijn in strijd met de Nederlandse wet. Maar Nederland vindt een loot box pas illegaal als de inhoud ervan kan worden door­verhandeld. Zelfs België en Nederland vragen dus niet hetzelfde.

Weinig bereidwilligheid

Het Nederlandse rapport relativeert het probleem. ‘Er zijn geen signalen dat loot boxes op grote schaal worden geopend door probleemspelers en/of verslaafde spelers’, staat er. Gamers komen dus toch vooral om te gamen. Al vervolgt het rapport wel: ‘Maatschappelijk kwetsbare groepen, zoals jongeren, zouden door het openen van loot boxes op termijn wél kunnen worden aangezet tot deelname aan andere kansspelen. De kans op kansspelverslaving ligt bij deze groep vele malen hoger dan bij volwassenen.’

Geen enkele van de betrokken gameontwikkelaars – EA, Valve en Blizzard – reageerde gisteren op ons verzoek om een reactie. Ook Naessens zag weinig bereidwilligheid: ‘In het kader van het onderzoek hebben we informatie gevraagd, maar ze antwoordden niet.’

Druk uitoefenen

Wat kan België doen als deze bedrijven niet opdagen voor gesprekken, of zich weinig meegaand tonen? ‘Dan zullen we verdere stappen zetten’, zegt Naessens. De Kansspelcommissie kan een pv overmaken aan het parket, dat vervolging kan instellen of de bal terugspelen naar de commissie. België hoopt ook druk uit te oefenen op de gameontwikkelaars door organisaties als de Fifa (die de rechten voor Fifa 18 verleent) bij de gesprekken te betrekken.

Naessens gaat prat op een precedent: na een Belgische klacht werd een casino-functie in 2015 verwijderd uit het spel Game of War.