Burgerbeweging Halle 2019 op zoek naar 100 handtekeningen
Foto: idh

Halle 2019, het burgerplatform van Hallenaar Yves Demanet, gaat op zoek naar honderd handtekeningen om te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Om aanspreekbaar te zijn opende hij in een leeg winkelpand een pop-up hoofdkwartier.

“Wie als gloednieuwe partij wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, is gebonden aan een aantal wettelijke verplichtingen. Zo heb je ofwel honderd handtekeningen van kiesgerechtigde Hallenaren nodig, ofwel de handtekening van één uittredend gemeenteraadslid, de zogenaamde voordracht”, vertelt Yves Demanet. “Ik gaf van bij de start van mijn burgerbeweging Halle 2019 in januari meteen de voorkeur aan de eerste mogelijkheid. Ik wil me graag gesteund weten door mensen. Voor mij is de snelheid waarmee ik de honderd handtekeningen binnen haal meteen een goede graadmeter om te zien of mijn boodschap overkomt.”

Hoofdkwartier

“De tweede vraag is hoe ik aan de verplichte honderd handtekeningen zal geraken. In eerste instantie dacht ik een map te deponeren bij koffiehuis La Dragée in de Basiliekstraat. Maar omdat het voor mij niet praktisch was om daar 6 dagen op 7 met die map te vertoeven, heb ik voor een andere betere oplossing gekozen. Dus heb ik een Halle 2019 pop-up hoofdkwartier geopend”, aldus Yves Demanet. “Omdat respect voor erfgoed een van de speerpunten wordt in het programma van Halle 2019 heb ik het pand meteen met historische foto's aangekleed.”

“Vanaf nu ben ik elke donderdag en zaterdag aanwezig in dit kantoor van 10 tot 12 uur. Mensen kunnen me hier vinden om de lijst te tekenen. Leuren achter handtekeningen doe ik bewust niet. Ik wil me ook niet opdringen”, aldus Yves Demanet.

Teloorgang tegengaan

Yves Demanet startte het burgerplatform Halle 2019 uit onvrede rond de teloorgang van Halle als winkelstad waar handelaars aan hun lot worden overgelaten en vanuit de ervaring dat Halle wel wat meer respect mag tonen voor haar historisch erfgoed. Inmiddels vatte Halle 2019 zijn programma samen in negen punten.

“Tot nu toe ben ik nog steeds alleen op de lijst om naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Een zevental mensen zijn wel geïnteresseerd om mee te doen, maar we wachten de honderd handtekeningen af om verdere stappen te ondernemen. Iedereen die wil meewerken, mag zich aandienen. Ik wil de burgerbeweging zeker nog verruimen naar de deelgemeenten en ook inhoudelijk naar andere programmapunten waar Hallenaren beter van worden”, aldus Yves Demanet.

Meer info op www.halle2019.be. Het hoofdkwartier ligt in de Basiliekstraat 11.