Bij warenhuisketen Lidl zijn op verschillende plaatsen in het land winkels aan het sluiten wegens staking. 'De werkdruk is te hoog', zegt Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond ACLVB.

Dat melden de vakbonden LBC en ACLVB. Het personeel is teleurgesteld dat sociaal overleg is afgesprongen. 'Deze staking is een spontane actie van de werknemers, wij hebben alles geprobeerd om het tegen te houden. De werkdruk is simpelweg te hoog, de mensen hebben niet voldoende tijd om al de taken af te werken', zegt Vanbiervliet aan De Standaard.

Volgens LBC gaat het om circa de helft van de zowat 300 winkels, de directie zegt weet te hebben van stakingen in 35 winkels. De vakbond heeft voorlopig nog geen volledige lijst van winkels die de deuren sluiten. 

Nieuwe maatregelen

'We hebben aan de directie een aantal maatregelen gevraagd om de werkdruk te verminderen. Ze hebben ons vervolgens een aantal herkauwde voorstellen van vorig jaar gedaan, maar die bleken toen al niet te werken. En over nieuwe maatregelen weigert de directie te praten', zegt Johan Lippens, secretaris bij LBC-NVK aan Het Nieuwsblad.

Dat spreekt de directie tegen. 'Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen', zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de 'vliegende ploeg' uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.

Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. 'We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren', zegt Vanbiervliet. 'Het is belangrijk om het vertrouwen te herstellen, en niet enkel de rentabiliteit in acht te nemen.' LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen.

Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken. Vermoedelijk zullen sommige filialen ook de komende dagen nog gesloten blijven.

Schrikbewind

Begin deze maand was er al een actie in het Lidl-filiaal van Oostkamp. De vakbonden namen het niet dat een werknemer werd ontslagen omdat die de hoge werkdruk niet aankon. 'Op die manier zorg je voor een schrikbewind', klonk het toen bij LBC-NVK. Maar de actie werd snel afgeblazen omdat de directie van Lidl overleg beloofde.