Waarom goedkope wijn dit jaar duurder wordt
Foto: AFP

De wijnproductie is wereldwijd op haar laagste punt in zestig jaar aanbeland. Daardoor zullen vooral de prijzen van goedkopere wijnen gevoelig stijgen.

In 2017 werd in totaal 250 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, het jaar voordien was dat nog 267 miljoen en in 2015 zelfs 276 miljoen, aldus cijfers van de International Organisation of Vine and Wine (OIV). Een hectoliter wijn (honderd liter) is het equivalent van 133 standaard flessen wijn van 75 centiliter.

En dat is erg weinig. Volgens het OIV is er zelfs nog nooit zo weinig wijn geproduceerd sinds 1957. De terugval is vooral te wijten aan de Europese producenten, wiens wijngaarden afgelopen jaar hard werden getroffen. Bij de start van 2017 hadden ze te kampen met zware hagelstormen en vorst, in de zomermaanden volgde een lange droogteperiode.

De magere druivenoogst heeft zijn weerslag gehad op de productie in Italië (- zeventien procent), Frankrijk (- negentien procent) en Spanje (- twintig procent), al blijven deze landen wereldwijd de drie grootste producenten.

In de Verenigde Staten, de vierde grootste wijnproducent, is de productie zo goed als stabiel gebleven, ondanks dat bosbranden een deel van de oogst in Californië hebben vernield.

Het kleinere aanbod zal zijn impact hebben op de prijzen. Consumenten zullen meer moeten betalen voor hun wijn, zeker in het geval van goedkopere flessen.

‘De wijnhandelaars die erg lage prijzen hanteren, worden het hardst getroffen omdat hun marges kleiner zijn’, verklaart Stephen Rannekleiv, expert dranksector bij Rabobank, aan CNN. Zij moeten het verlies dus doorrekenen aan hun klanten.