Vier personen opgepakt na grote politieactie in Anderlechtse probleemwijk Peterbos
Foto: rdb
Bij de grootscheepse controleactie in Peterbos, de Anderlechtse probleemwijk, zijn woensdag uiteindelijk vier personen opgepakt. Dat meldt de lokale politie Brussel Zuid.

Drie personen werden bestuurlijk aangehouden en één gerechtelijk, omdat hij een aanzienlijke hoeveelheid drugs bij had. Geen van de vier wordt echter in verband gebracht met de incidenten van de voorbije weken waarbij agenten bekogeld werden, een ploeg controleurs van de MIVB werd aangevallen en een cameraploeg van de VRT bekogeld werd.

Naast de vier arrestaties stelde de politie nog drie processen-verbaal op voor GAS-boetes en werden vijf voertuigen getakeld.

De grote controleactie kwam er woensdag na de herhaaldelijke incidenten van de voorbije weken. Een dertigtal agenten kwam in de voormiddag ter plaatse en controleerde alle mensen die de wijk in- en uitkwamen. Ook auto's werden tegengehouden en doorzocht. Een aantal appartementsblokken in de wijk werd uitgekamd.De politie ging op de daken van verschillende appartementsgebouwen op zoek naar voorwerpen die als projectiel konden gebruikt worden.

In de namiddag trok de ordemacht zich terug, maar er werd nog in golven gecontroleerd in de wijk. Er werd ook een politiehelikopter ingeschakeld. De politie Brussel-Zuid verklaarde dat de actie niets te maken heeft met de gebeurtenissen van de voorbije weken. Het zou gaan om een controleactie die wekelijks plaatsvindt, al namen er woensdag meer politieagenten aan deel dan gewoonlijk.

Agenten en tv-ploeg bekogeld

De voorbije drie maanden werden in de wijk zeven processen-verbaal opgesteld wegens poging doodslag op agenten. Ze werden er vanuit de appartementsblokken bekogeld met stenen, mayonaisepotten of petanqueballen.

Zondagavond werden bij een controleactie drie controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB aangevallen. Een ploeg van Canvas-programma ‘Terzake’ werd maandag bekogeld.

Dinsdag werd al één verdachte opgepakt. Hij werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van poging doodslag en onder aanhoudingsbevel geplaatst. De man is intussen ook al voor de raadkamer verschenen en die heeft de voorlopige hechtenis niet verlengd. Het onderzoek loopt nog.