KU Leuven ‘meest innovatieve universiteit van Europa’
Studenten aan de KU Leuven Foto: BELGA

Persagentschap Reuters roept de KU Leuven voor het derde jaar op rij uit tot meest innovatieve universiteit van Europa. De universiteit wordt geprezen voor het grote aantal invloedrijke innovaties.

Reuters maakt de lijst op basis van onderwijsinstellingen die zich inzetten om wetenschap vooruit te helpen, nieuwe technologieën uit te vinden en nieuwe markten en industrieën aan te boren.

De KU Leuven wordt vooral geprezen voor het hoge aantal patenten afkomstig van wetenschappers van de universiteit. ‘Patenten afkomstig van de KU Leuven worden vaak geciteerd door andere onderzoekers, zowel in de academische als de private sector’, aldus Reuters.

Twee voorbeelden springen in het oog. ‘In oktober 2017 ontdekten computerwetenschappers van de KU Leuven een groot veiligheidsprobleem met wifi-netwerken. Elders aan de universiteit ontwikkelden onderzoekers een nieuw implantaat dat kan helpen tegen infecties’, schrijft Reuters.

De lijst van innovatieve universiteiten werd opgesteld in samenwerking met Clarivate Analytics. Er werd voornamelijk rekening gehouden met patenten en wetenschappelijke verwijzingen.

Lof voor België

Andere Belgische onderwijsinstellingen doen het ook goed op de lijst. ‘De lijst voor dit jaar toont aan hoe kleine landen heel goed vertegenwoordigd kunnen zijn in de wereld van innovatie', schrijft Reuters. 'België, met een bevolking van 11 miljoen inwoners, heeft zeven instellingen in de ranking. Daarmee heeft het land meer top-100 universiteiten per hoofd dan eender welk ander land’, schrijft Reuters.

De UGent volgt de KU Leuven op de 33e plaats, dan volgt de Université Libre de Bruxelles(ULB) op plaats 42, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) op 47, de Université Catholique de Louvain(UCL) staat op nummer 54, de Université de Liège (ULG) op 86 en ten slotte de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) op 96.

In de top tien zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het meest vertegenwoordigd.

Top tien:

KU Leuven (België)

Imperial College London (Verenigd Koninkrijk)

University of Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland)

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Duitsland)

Technische Universität München (Duitsland)

University of Manchester (Verenigd Koninkrijk)

Ludwig-Maximilians Universität of Munich (Duitsland)

Danmark Tekniske Universitet (Denemarken)

Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (Zwitserland)