In Beieren komen kruisbeelden in de publieke gebouwen

De conservatieve regering van de deelstaat Beieren heeft beslist dat in alle gebouwen van de overheid crucifixen zullen hangen.

Om te tonen dat in Beieren het christendom bepalend is voor de normen en waarden in het land, heeft de deelstaatregering beslist om vanaf juni in de ingang van elk overheidsgebouw een kruisbeeld te hangen. In haar mededeling zegt de regering dat de crucifix, als uitdrukking van het historische en culturele karakter van Beieren, het symbool is van de basiswaarden van de wettelijke en sociale orde in Beieren en Duitsland.

Vorige maand zei de voorzitter van de CSU, dat is de Beierse conservatieve zusterpartij van Merkels CDU, dat de islam niet tot Duitsland behoort. Horst Seehofer, die nu de Duitse minister van Binnenlandse Zaken is geworden, heeft zich voorgenomen om de kiezers terug te winnen die naar Alternative für Deutschland zijn gelopen. De Beierse CSU profileert zich sterk op het thema vluchtelingen, islam en integratie.

Er is veel kritiek op het besluit van de Beierse regering. De voorzitter van de liberale FDP, Christian Lindner, schreef op Twitter dat hij aan de Turkse president Erdogan moet denken als hij ziet hoe de CSU het geloof voor politieke doeleinden inzet.