Opnieuw bijna-botsing met twee vliegtuigen: autoriteiten openen onderzoek
Archiefbeeld Foto: VTM Nieuws

In het luchtruim ten zuidoosten van Leuven heeft zich een zwaar incident voorgedaan tussen twee vliegtuigen. De feiten dateren al van 23 februari maar raakten nu pas bekend. De Air Accident Investigation Unit is een onderzoek gestart, zo wordt ons bevestigd.

Twee vliegtuigen die op vrijdag 23 februari waren opgestegen vanop piste 07r op Brusselse Airport, zijn elkaar kort na vertrek gevaarlijk dicht genaderd. Dat gebeurde in het luchtruim ten zuidoosten van Leuven.

Op ongeveer 2 kilometer hoogte kruisten de toestellen elkaar met een hoogteverschil van 684 voet of ongeveer 200 meter en dit terwijl de minimum afstand die vliegtuigen moeten respecteren 1.000 voet of 304 meter bedraagt. De twee toestellen zijn elkaar horizontaal tot op ongeveer 2,5 kilometer genaderd, wat de alarmsignalen in de cockpit deed afgaan.

Het incident is gemeld aan de Air Accident Investigation Unit dat een dossier heeft geopend over het incident. In het belang van dat onderzoek wordt voorlopig geen verdere informatie geven.

De FOD Mobiliteit wijst er wel op dat ‘het veiligheidsonderzoek als doel heeft aanbevelingen voor te leggen om het veiligheidsniveau van de luchtvaart te verhogen en te vermijden dat gelijkaardige incidenten in de toekomst nog kunnen gebeuren. Het onderzoek is niet bedoeld om fouten aan te duiden of eventuele administratieve, burgerlijke of strafrechtelijke verantwoordelijkheden te bepalen.’

Boven Lozer

Vorig jaar gebeurde ook al een bijna-botsing boven het Oost-Vlaamse dorpje Lozer. Een Egyptisch vrachtvliegtuig, opgestegen in Oostende en op weg naar Caïro, kruiste op nieuwjaarsdag 2017 een vliegtuig van Air France dat op weg was naar Amsterdam. De twee toestellen bevonden zich verticaal zo’n 100 meter van elkaar, horizontaal bedroeg de afstand 1,8 kilometer.

De burgemeesters van de gemeenten in die regio waren toen boos omdat ze niet op de hoogte werden gesteld van het incident. Dat is voor zover bekend ook nu niet gebeurd.