Bestuurder van bestelwagen beschuldigd van tienvoudige moord
Politie zoekt naar bewijzen op de plaats van de aanrijding in Toronto, Canada Foto: REUTERS

De bestuurder van de bestelwagen die maandag inreed op de menigte in Toronto is dinsdag formeel aangeklaagd voor een tienvoudige moord. Daarnaast wordt hij ook aangeklaagd voor dertien moordpogingen. Hij blijft aangehouden.

Alek Minassian hoorde, met geschoren hoofd en in een wit gevangenisplunje, de voorlezing van de aanklacht aan. Volgens journalisten ter plaatse toonde hij weinig emoties.

De rechtbank bracht geen elementen aan die het geweld van Minassian kunnen verklaren. Over goed twee weken, op 10 mei, moet Minassian opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Maandag reed de 25-jarige Minassian met zijn bestelwagen aan hoge snelheid in op een trottoir in de drukke voorstad North York, in het noorden van Toronto. Minassian maakte, op een afstand van bijna een kilometer, tien doden en zeker 15 gewonden.

In de aanklacht worden de omgekomen mensen niet geïdentificeerd. Intussen is wel bekend dat twee Zuid-Koreanen en een Canadese die voor de investeringsmaatschappij Invesco werkt bij de doden zijn.