Pittige boetes voor Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk na incidentrijke finale in 1B

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag fikse boetes opgelegd aan Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk. De promovendus uit de Proximus League moet 5.500 euro ophoesten voor incidenten met supporters in de 1B finale in het Brugse Jan Breydelstadion. Het gedrag van de bezoekers van Beerschot Wilrijk levert de “Ratten” 3.000 euro boete op.

De finalewedstrijd van de Proximus League op 10 maart verliep organisatorisch niet vlekkeloos. Zowel de Match Delegate als scheidsrechter Alexandre Boucaut stelden een verslag op van de incidenten: overmatig gebruik van pyrotechnische middelen, veldbetreding supporters, rellen na de wedstrijd, gebrek aan organisatie en de plotse verdwijning van de ballenjongens tijdens het duel.

Op basis daarvan werden Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk door het Bondsparket op het matje geroepen. Procureur Ebe Verhaegen vorderde 1.500 euro voor de Antwerpse club en het dubbele voor de West-Vlaamse. Een (voorwaardelijke of gedeeltelijk) thuismatch zonder publiek behoorde niet tot de strafvordering.

Beide partijen werden gehoord, maar konden niet op clementie rekenen van de Geschillencommissie. Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk kregen elk 3.000 euro boete voor het overmatig gebruik van pyrotechnische middelen (1.500 euro) en de supportersrellen (1.500 euro). De Brugse promovendus krijgt daar 2.500 euro bovenop, omdat ze als thuisploeg verantwoordelijk was voor de gebrekkige organisatie.

Beide clubs kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.