Michael Matthews is de eerste leider in de 72e editie van de Ronde van Romandië (WorldTour): hij was in het Zwitserse Fribourg verrassend de snelste in de proloog. Specialisten als Tom Bohli, Primož Roglic en Rohan Dennis strandden op één seconde, ictor Campenaerts was de eerste Belg op de vijfde plaats.

De Ronde van Romandië begon met een korte proloog van 4 kilometer door de (smalle) straten van Fribourg. Met een bochtige afdaling, een stukje kasseien en een steile klim aan het eind was die behoorlijk riskant. Gelukkig konden de deelnemers die spectaculaire klus afwerken in perfecte, droge weersomstandigheden. Een deel van de renners startte niet op een tijdritfiets, maar een traditionele racefiets.

De Zwitser Tom Bohli van BMC zat lange tijd in de hot seat met een tijd van 5’34”07. Rohan Dennis (die dit jaar nog geen tijdrit had verloren) strandde op welgeteld 57 honderdsten, Victor Campenaerts stond lange tijd derde op vier seconden. Maar dan moesten de toppers nog komen en uiteindelijk zou de Europees kampioen tijdrijden van Lotto-Soudal (knap) vijfde worden.

De Australiër Michael Matthews etaleerde zijn topvorm en dook als eerste onder de 5’34”, waardoor hij als snelste renner mocht plaatsnemen in de hot seat. Favoriet Primoz Roglic kwam een fractie van een seconde tekort, Mmt Geraint Thomas (zesde op 0:05) finishte nog een belangrijke kanshebber op eindwinst in de top tien maar titelverdediger Richie Porte stelde teleur en werd pas achttiende.

 Voor de 27-jarige Matthews is het de eerste overwinning van het seizoen. In de Omloop Het Nieuwsblad brak hij nog een schouder, maar vorige week werd hij ook al vijfde in de Waalse Pijl. Matthews is uiteraard ook de eerste leider in Romandië. Woensdag moet hij zijn voorsprong van een seconde proberen te verdedigen tijdens de eerste rit in lijn. Tussen Fribourg en Delémont liggen 166 kilometer en vier gecategoriseerde beklimmingen te wachten. De Zwitserse rittenkoers eindigt zondag. 

"Ja, ik ben wel een beetje verrast" 

"Ik wist niet hoe mijn benen zouden aanvoelen", vertelde de Australiër na afloop. "Ja, dit is dus een beetje een verrassing. Ik had zondag niet zo'n goede dag in Luik. En dan had ik maar één rustdag, gisteren, en vandaag moest ik er meteen weer invliegen. Maar ik gaf alles, en dat bleek genoeg. Het was een hele mooie omloop. Nog meer voor de tv-kijkers, denk ik. In de verkenning vond ik het wat riskant, maar met hoge snelheid bleek het wel te gaan. Ik vond het eigenlijk heel leuk, vandaag."

Matthews kon nooit eerder winnen in Romandië. "Ik heb altijd gekeken naar deze wedstrijd, maar was er nog maar één keer van start gegaan. In 2013 geloof ik, maar toen werd ik na de openingstijdrit ziek. Dit is dus min of meer mijn eerste keer hier in de Ronde van Romandië, en ik ben verheugd meteen te kunnen winnen op de eerste dag. Dit is mijn eerste zege van het seizoen, en die neemt wat druk weg voor de komende dagen. Alles is beter en beter aan het gaan, maar eerst genieten van vandaag voor ik aan morgen denk."

Uitslag:

1. Michael Matthews (Team Sunweb) in 5:33

2. Tom Bohli (BMC Racing Team) +1”

3. Primož Roglic (Team LottoNL - Jumbo)

4. Rohan Dennis (BMC Racing Team)

5. Victor Campenaerts (Lotto - Soudal) +5”

6. Geraint Thomas (Team Sky)

7. William Clarke (Team EF Education First - Drapac) +6”

8. Diego Rosa (Team Sky)

9. Pierre Latour (AG2R La Mondiale)

10. Gorka Izagirre (Bahrain - Merida) +9”