Goffin door het oog van de naald tegen nummer 129 in Barcelona: bekijk hier zijn straffe comeback!
Foto: AFP

David Goffin is met de schrik vrijgekomen in zijn eerste match op het ATP-toernooi van Barcelona. Op het gravel van de Catalaanse hoofdstad verslikte onze landgenoot (ATP-10) zich bijna in de meer dan honderd plaatsen lager gerangschikte thuisspeler Marcel Granollers (ATP-129). Goffin stond 6-4 en 5-1 achter, werkte een matchbal weg en won uiteindelijk met 6-4, 6-7, 2-6.

Dankzij zijn status van vierde reekshoofd was David Goffin in zijn eerste ronde in Barcelona nog vrij. In de tweede ronde wachtte wildcard Marcel Granollers. Een papier een routineklus: de 32-jarige Granollers is de nummer 129 op de wereldranglijst wiens gloriedagen in het enkelspel al enkele jaren achter de rug liggen.

Maar Granollers is een thuisspeler - geboren in Barcelona - en voelt zich het best op gravel (dubbelfinale op Roland Garros in 2014). Bovendien had Goffin twee jaar geleden op het graveltoernooi van Monaco al eens verloren van Granollers. Bij 1-1 in de eerste set greep de Spanjaard meteen de eerste breakbal die hij op de opslag van Goffin versierde. Het bleek een cruciale break want bij 5-4 mocht Granollers zelf de set uitserveren. De vijfde setbal bleek uiteindelijk de goede.

Goffin door het oog van de naald tegen nummer 129 in Barcelona: bekijk hier zijn straffe comeback!
Marcel Granollers Foto: EPA-EFE

Een mentale tik voor Goffin, die de tweede set dramatisch begon met nieuw serviceverslies. De Luikenaar serveerde ongewoon zwak (54% eerste opslag, geen enkele ace in de eerste twee sets) en zijn opponent raakte zowat elke bal goed.Toen Goffin bij een 1-4-achterstand opnieuw zijn eigen opslag inleverde leek de wedstrijd beslist. Maar ook met de rug tegen muur bleef Goffin kalm en slaagde hij er toch in om de match te doen kantelen. Door dominanter te gaan spelen en minder unforced errors te maken bracht hij Granolles aan het wankelen. Van 5-1 achter ging Goffin naar 6-5 voor. Onderweg redde hij ook nog een matchbal. Granolles kon nog aanklampen tot 6-6, maar was in de tiebreak geen partij voor Goffin die helemaal onder stoom was gekomen: 7-2. De Spanjaard knalde uit frustratie zijn racket kapot tegen het gravel.

Goffin profiteerde meteen van de mentale dip bij zijn tegenstander en forceerde in het begin van de derde set een nieuwe break. Een klap die Granolles niet meer te boven zou komen. Bij 5-2 mocht Goffin serveren voor de wedstrijd. De eerste matchbal was de goede.

In de achtste finales wacht de winnaar van het duel tussen de Argentijn Leonardo Mayer (ATP-45) en de Rus Karen Khachanov (ATP-37). Vorige week werd Goffin op het toernooi van Monaco nog uitgeschakeld in de kwartfinale door Grigor Dimitrov (ATP-5). In Barcelona kan hij de Bulgaar pas tegenkomen in de finale. Maar dan moet Goffin in de halve mogelijk nog voorbij Novak Djokovic of Rafael Nadal.