Wie is de 25-jarige Alek Minassian, die maandag met een witte bestelwagen zeker tien mensen doodreed op een trottoir in Toronto?

Het incident deed zich voor rond 13.30 uur plaatselijke tijd. Kilometerslang slalomde Minassian heen en weer met een gehuurde bestelwagen. Toen die zwaar gehavend tot stilstand kwam, dreigde Minassian met een vuurwapen, maar uiteindelijk kon hij gearresteerd worden.

In lokale media kwamen na de feiten meteen verschillende details over de identiteit van de dader bovendrijven. Het gaat om een 25-jarige man uit Richmond Hill, Ontario.

Dader Toronto is ‘tovenaar met computerchips’
Alek Minassian. Foto: LinkedIn

Speciale noden

Minassian kreeg jarenlang les op een middelbare school voor jongeren met speciale noden. Volgens klasgenoten liep hij steeds met neergebogen hoofd door de gangen, met de handen stevig samengedrukt.

Shereen Chami, een voormalige klasgenote van Minassian, beschrijft hem als ‘niet gewelddadig’. Volgens haar maakte de man ook geregeld ‘miauwgeluidjes’. ‘Hij was geen sociaal persoon, maar in mijn herinnering was hij absoluut ongevaarlijk.’

‘Ik denk niet dat hij echt goede vrienden had’, zegt Ari Bluff, een andere voormalige klasgenoot. ‘Ik zag hem nooit bij een groep vrienden staan. Elke keer ik hem zag, zeiden we wel “hallo” tegen elkaar, maar hij was niet echt sociaal.’

Andere klasgenoten, die anoniem wensen te blijven, bevestigen het gebrek aan sociale vaardigheden. Volgens hen had Minassian geen noemenswaardige levensbeschouwelijke banden en was hij inderdaad niet gewelddadig. Eén klasgenoot vindt het bovendien verrassend dat Minassian ooit heeft leren rijden en dat hij in staat was om zelfstandig een busje te huren.

Tovenaar

Uit de accounts van Minassian op sociale media blijkt voorts dat hij zich specialiseerde in softwareontwikkeling. Zo blogde hij tussen september 2013 en maart 2014 over zijn studievoortgang aan het Centrum voor de Ontwikkeling van Open Technologie aan het Seneca College in Toronto. Klasgenoten daar beschrijven hem als een expert en een ‘tovenaar met computerchips en code’.

Volgens de politie stond Minassian niet bekend voor misdrijven in het verleden. Er is geen vermoeden van terroristische motieven.