'Steeds meer twintigers starten preventief met botox'
Foto: Shutterstock
Rimpels voorkomen door preventief voor botox te kiezen, is in de Verenigde Staten al langer een trend. Maar ook bij ons wordt het cliënteel bij de plastisch chirurg steeds jonger. Dat bevestigt professor Benoit Hendrickx (UZ Brussel), verbonden aan de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie.

Jonge mensen, millennials in het bijzonder, gaan steeds vaker langs bij een plastisch chirurg om hun rimpels voor te zijn. Preventieve botox heet dat, en het fenomeen is heel populair in Amerika. 'Jaarlijkse statistieken van de American Society of Plastic Surgeons tonen aan dat de behandeling in acht jaar tijd met twintig procent is gestegen onder de 20 tot 29-jarigen', zegt Paul Jarrod Frank, cosmetisch chirurg met veel beroemdheden in zijn klantenbestand, aan Fox News.

De ‘trend’ komt ook overgewaaid naar ons land, bevestigt professor Hendrickx. 'Dit is geen nieuw verschijnsel: mensen beginnen er steeds vroeger mee. Ik heb verschillende twintigers die langskomen in mijn praktijk', klinkt het.

Maar de specialist ziet geen reden om de cosmetische ingrepen uit te voeren als er nog geen rimpels zijn. 'De kosten wegen in dat geval niet op tegen de baten. Zolang er absoluut geen rimpels zijn, is het nutteloos om te doen', zegt hij. 'Zodra er rimpeltjes zijn, vertraag je met botox één factor die een rol speelt in het verouderingsproces, maar er zijn er nog andere. De veroudering helemaal stopzetten, kun je helaas niet.'

Reclame

Cosmetische ingrepen werden onlangs nog gepromoot door de (piepjonge) deelneemsters van Temptation Island, wat tot commotie leidde omdat Nederlandse klinieken Belgische meisjes inzetten als promokanaal. En dan terwijl reclame voor plastische chirurgie in ons land bij wet verboden is. Plastisch chirurg Steven Colpaert, verbonden aan AZ Monica ziekenhuizen en eveneens erkend door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie, vindt het niet kunnen dat ingrepen op die manier werden aangeprezen.

Hij voegde eraan toe dat je als patiënt steeds voldoende informatie moet krijgen over de mogelijke nevenwerkingen van fillers en soortgelijke middelen. Die kunnen gaan van bloeduitstortingen en zwellingen tot harde knobbeltjes in de lippen of zelfs afsterven van stukken lip. 'De man of vrouw die je behandelt, moet een goede kennis hebben van de menselijke anatomie en snel de juiste maatregelen kunnen treffen als het misloopt. Op zo’n moment is tijd heel belangrijk.'