‘Hillary Clinton bereidde zich op debatten met Trump voor met scheldpartijen’
Foto: REUTERS

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton vloekte er in 2016 op los vooraleer ze in debat ging met haar uitdager Donald Trump. Dat staat in een boek over haar campagne, dat dinsdag is verschenen.

Clinton barstte tijdens de verkiezingscampagne naar verluidt van de frustraties, zowel door haar enorme afschuw voor Donald Trump, als door de aanhoudende twijfels over haar ‘authenticiteit’. Vastbesloten om die frustraties buiten het zicht van de kiezers te houden en tijdens de debatten met Trump de kalmte te kunnen bewaren, ontaardde ze dan maar achter de schermen in wat wordt omschreven als ‘fuck-laced fusillades’.

Dat schrijft de New York Times-journaliste Amy Chozick in haar dinsdag verschenen boek ‘Chasing Hillary: Ten Years, Two Presidential Campaigns, and One Intact Glass Ceiling’. Het Britse dagblad The Guardian kon het boek al inkijken.

‘Haar assistenten begrepen maar al te goed dat Clinton af en toe tegen hen stoom moest afblazen achter gesloten deuren, om in het openbaar alles op een rijtje te kunnen houden’, schrijft Chozick in haar boek. ‘Wil je authenticiteit? Wel, hier heb je authenticiteit!’, zou de presidentskandidate tijdens een van de voorbereidingssessies geroepen hebben, waarop ze met een met fucks doorspekte tirade van wal stak over de walgelijke man die Trump volgens haar is, en hoe die het volgens haar zelfs niet waard was om tegenover haar te staan in de politieke arena.

84 campagneslogans

Verder gaat Chozick uitvoerig in op de moeilijkheden van het team-Clinton om haar boodschap eenvoudig naar buiten te brengen. Zo bleek het kiezen van een campagneslogan een hele opdracht en werden er 84 mogelijke slogans bedacht. Die varieerden van ‘You’ve earned a fair chance’ en ‘A new bargain we can count on’ tot het bondige ‘No quit’.

Geen van die voorstellen werd goed genoeg bevonden om het ‘America First’ van Trump te kunnen counteren. De keuze viel uiteindelijk op ‘Stronger Together’.

Hieronder kan u nog eens enkele felle momenten bekijken uit het tweede debat tussen de presidentskandidaten.