Man veroordeeld voor seks met herdershond
Archieffoto. Foto: ss

Een 36-jarige man die beschuldigd werd van seksuele betrekkingen met een herdershond, is veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel en een geldboete van 6.000 euro. Hij mag ook drie jaar geen dieren houden.

‘De rechtbank heeft een klaar en duidelijk signaal gegeven. Seks met dieren is strafbaar en verwerpelijk’, zegt voorzitter Michel Vandenbosch van Gaia, dat zich burgerlijke partij stelde.

De feiten gebeurden in januari 2016. De eigenaar van de hond was op vakantie en deed een beroep op een hondenoppas. Met camera’s in zijn woning kon hij zien dat de beklaagde naakt rondliep en seksuele handelingen stelde met zijn herdershond.

Sinds 2007 zijn seksuele handelingen met dieren strafbaar. Het openbaar ministerie had drie maanden celstraf, een verbod om nog dieren te houden en een boete van 12.000 euro gevorderd.

De verdediging stelde dat het gedrag van de man mogelijk een bijwerking was van de medicatie die hij gebruikte, maar daar ging de rechtbank niet op in, zegt Gaia. De organisatie kreeg 1 euro morele schadevergoeding toegekend.

De man kan nog in beroep gaan tegen de straf.